Depremzede izcilerin tohum topları 81 ilde toprakla buluşuyor

Türkiye İzcilik Federasyonu’nun İstanbul Beykoz’da düzenlediği Asrın Dayanışması Yaz İzci Kampı’nda deprem bölgesinden gelen izcilerin ÇEKUD’un kurduğu atölyelerde ürettiği tohum topları yurt genelinde toprakla buluşturulmaya başlandı. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinleri kapsamında başlatılan tohum toplarını doğayla buluşturma faaliyeti, iklim şartları dikkate alınarak Aralık ayında tamamlanacak.

Kuveyt Türk’ün desteğiyle Türkiye İzcilik Federasyonu’nun depremzede izcilere yönelik Ağustos ayında İstanbul Beykoz’da düzenlediği “Asrın Dayanışması Yaz İzci Kampı” faaliyeti kapsamında depremzede izci öğrencilerin ÇEKUD’ün kurduğu atölyelerde yaptığı 81 bin tohum topu toprakla buluşuyor. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında ilk etapta 22 ilde başlatılan topum toplarını doğayla buluşturma faaliyeti, şehirlerin yağış durumuna göre Aralık ayı sonuna kadar devam edecek.

Türkiye İzcilik Federasyonu’nun İstanbul Beykoz İzcilik Kamp ve Eğitim Merkezi’nde, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKUD) koordinasyonunda düzenlenen ‘Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu’ faaliyetine yaşları 10-15 arasında olan 1.500’e yakın izci katıldı. Kampa katılan depremzede öğrenciler, temel izcilik eğitiminin yanı sıra ÇEKUD tarafından kurulan atölyede, deprem sonrası gösterilen yardımseverlikten dolayı tüm Türkiye’ye teşekkür etmek için kendi elleriyle tohum topları üretti. Üretilen tohum topları, her bir şehre bin adet olmak üzere 81 ile gönderildi. Tohum topları, çevre gönüllülerinin, izcilerin ve Kuveyt Türk çalışanlarının katımıyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında toprakla buluşturulmaya başlandı.

“Tohum toplarını yurdumuzun dört bir köşesinde doğayla buluşturuyoruz”

ÇEKUD Başkanı Prof. Dr. Eyüp Debik, yaptığı açıklamada, “Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Ağustos ayında İstanbul Beykoz’da düzenlenen izci kampında depremzede öğrencilerimiz tarafından üretilen ve kurutulan tohum toplarını, her bir ilimize bin adet olmak üzere tüm illerimize gönderdik. İlk tohum topları, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında, ÇEKUD gönüllüleri, izcilerimiz ve etkinliğe destek veren Kuveyt Türk çalışanlarının katılımıyla toprakla buluşturuldu. Şehirlerde, iklim şartlarına göre farklı tarihlerde tohum topları doğaya atıldı ve tohum toplarının doğayla buluşturulmasına Aralık ayının sonuna kadar devam edilecek. Tohum topu üretimi çok ilgi çekti. Birçok okulda çevre etkinlikleri kapsamında tohum topları yapılarak öğrenciler tarafından okul bahçelerine gözlem amaçlı bırakılıyor. Farklı şehirlerdeki izcilik kamplarında tohum topları yapılmaya devam ediyor. Birçok resmi ve özel kurumdan, izcilik kulüplerinden, okullardan birlikte tohum topu yapma talepleri geliyor. Çevresel sürdürülebilirlik ve doğayı doğal yöntemlerle ağaçlandırma bağlamında bu talepleri çok kıymetli bulmaktayız. ÇEKUD olarak ‘malzemesi bizden, tohum topu yapmak sizden’ diyerek çalışmamızı daha geniş alanalara yaymayı hedefliyoruz. Tohum topu projesinin hayata geçmesinde emeği geçen herkese, özellikle deprem bölgesinden gelerek bu anlamlı çalışmaya imza atan izcilerimize, bize kamplarını açan Türkiye İzcilik Federasyonu’na, projenin sponsorluğunu üstlenen Kuveyt Türk’e, okul yönetimlerimize, öğrencilerimize, tohum topunu çok seven ve sahiplenen çevre dostu halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Tohum Topu Nedir?

Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı tohum topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından gündeme gelen ve giderek önemi daha iyi kavranan fidan yetiştirme yöntemidir. Tohum topu, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutar. Doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemidir.

Doğaya Faydası

  • Tohum topları, başta meyve çekirdekleri olmak üzere tohumlarla doğanın kendi kendini doğal sürecinde yenilemesine katkı sağlanması bakımından dünyamızı daha yaşanılır bir hale getirir.
  • Özellikle meyve tohumlarının ağaca dönüşmesi ile birlikte yaban hayatının yaşamını devam ettirebilmesi için önemli bir besin kaynağı sağlanmış olur.
  • Üretimi ve doğaya bırakılması oldukça kolay olan tohum topları, başta küresel ısınma olmak üzere çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar, sel ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur.

İnsana Faydası

  • Tohum toplarının yapım süreci sürdürülebilir üretim bilincini artırır.
  • Atölye süreci insanın toprak ve doğa ile ilişkisini kuvvetlendirir.
  • Toplarda kullanılan tohumlar piyasadan tedarik edilebileceği gibi evde-işte, lokantada vb. yenilen meyvelerin çekirdekleri de biriktirilerek değerlendirilebilir.
  • Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeğinin doğal dönüşümle fidan haline gelmesine aracılık etmek insanın doğal hayata bakışını ve yaklaşımını güzelleştirir.
  • Tohum topu yapımını deneyimleyenler, hayatları boyunca uygulayabilecekleri doğal bir hobi de edinmiş olur.