Türkiye Güneş Enerjisinde Bölgesel Güç Olabilir

Güneş, dünya ülkeleri arasında görece en adil dağılmış ve en istikrarlı enerji kaynağı olarak nitelendiriliyor. Çünkü, ülkelerin kuzey-güney ekseninin neresinde yer aldığına göre değişse de güneş enerjisinin kömür, petrol, doğalgaz, jeotermal ve rüzgar gibi kaynaklara göre daha dengeli dağıldığını söylemek yanlış olmaz. Nereye hangi sürede ne kadar gün ışığı düştüğü belli olduğundan, güneşin, kesintisiz ve güvenilir bir kaynak olduğu ortada.

Türkiye, güneş enerjisi konusunda pek çok dünya ülkesine göre çok avantajlı bir konumda. Yıllık güneşlenme süresi oldukça uzun. Coğrafi yapısı da bu potansiyeli değerlendirmeye oldukça müsait. Buna rağmen Türkiye’nin, güneş enerjisinden yeterince yararlandığı söylenemez. Alınan yol çok kısa olsa da son yıllarda bu alanda hızlı bir gelişim sağlandığını söylemek mümkün. Önümüzdeki dönemde güneşe dayalı yatırımların hayatımızda daha çok yer tutacağını söylemek için elde oldukça fazla done var.

Güneş zengini ama güneş enerjisi sistemi fakiri ülkeyiz

Türkiye 2014 sonu itibariyle güneşe dayalı elektrik kurulu gücünde, Almanya’nın binde 1’i düzeyinde. Türkiye’nin toplam kurulu gücünün içindeki GES’lerin payı ise yüzde 1’e yakın. Dünyada güneşten elektrik üretiminde kurulu güç ise 177.000 MW düzeyinde. Böylelikle Türkiye’nin 2014’te dünya FV gelişimine katkısı binde 1 düzeyinde gerçekleşmiş oldu. Türkiye, yılda yaklaşık 2460 saatlik güneşlenme süresi ve yıllık ortalama 1311 kWh/ m2 (günlük toplam 3,6 kWh/m) güneş ışınımı ile güneş enerjisi açısından zengin bir ülke. Türrkiye, örneğin Almanya’ya oranla yüzde 60 daha fazla güneş ışınımına ve yıllık ortalama günde 7,2 saat güneşlenme süresine sahip. Buna rağmen

Kaynak: Dünya

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.