Türkiye, Enerjide Oyun Kurucu Olabilir Mi?

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, Bursa İlim Kültür Ahlak Çevre Derneği (BİKAÇED) ve Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD)’in katkılarıyla düzenlenen “Türkiye Enerjide Oyun Kurucu Olabilir mi?” konulu bir konferans verdi.

ENVERDER’in kurulma felsefesinden söz eden Dr. Uysal, “Biz enerjiyi tanıtmaya çalışıyoruz. Yaygın anlayışın aksine enerji tasarrufunu değil enerji verimliliğini öneriyoruz” dedi. Uysal, bunun gerekçesi olarak da, küresel iklim değişikliği, artan enerji ihtiyacı, artan enerji maliyeti, yenilenebilir enerji kaynakları, yeni ürün geliştirme ihtiyacı ve dünya ekonomisinin bu yönde ilerlemesini gösterdi.

ENVERDER Başkanı Dr. Uysal, “Türkiye Enerjide Oyun Kurucu Olabilir mi?” sorusunun geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Enerji konusunda kuralları, dünyanın büyük devleri koyuyor, güçlü olan kuralları koyuyor, diğerleri onu takip ediyor. Rüzgar, güneş ve suyla yeni bir enerji piyasası oluşuyor. Sanılanın aksine dünya enerji ihtiyacında 2030 yılında fosil yakıtlar dediğimiz benzin-motorin-gaz gibi türlerinden vazgeçemeyecektir. Ekonomisi gelişen Türkiye, Brezilya, Hindistan, Meksika gibi ülkelerin 2002’de % 59 olan enerji ihtiyacı 2030’da % 85 olacaktır.”

Enerji oyununu “yedi kız kardeş” kuruyor?

Dr. Mustafa Uysal, Exxon, Shell, BP, Gulf, Texaco, Mobil, Chevron gibi şirketlerin dünyada yedi kız kardeş olarak bilinen güçlü tekellerin uzun yıllardır verimli petrol bölgelerini ve bunlardan üretilen petrolün % 80’ini elinde bulundurduğunu, 2003’te 1,3 dolar olan petrolü dışarıya 38 dolar gibi yüksek bir fiyata sattıklarını, dünyadaki savaşlarda, Arap baharı denilen olaylarda, yıkılan-kurulan ülkelerin (Gabon, Sudan, Libya…) kaderinde bu yedi kız kardeşin büyük rol oynadığını söyledi.

Dr. Mustafa Uysal’ın diğer tespitleri ise şöyle:

“İran’ın, daha önce ülkesinden gönderdiği güçlü petrol devlerini, ilişkilerin normalleşip enerjide önemli bir oyuncu olmak için tekrar ülkesine çağırdığını görüyoruz. Üç silahşörler vardır; Gazprom, CNPC ve Petrobras.. Bunlar, dünya doğalgaz ihracatının % 20’sini karşılıyor.

Dünyada en stratejik oyun enerjidir.  Türkiye’nin oyunu nedir? Enerjide kendine yetmek, köprü ve yol geçişlerinde ulaşım payı almak, fiyat dalgalanmalarını tüketiciye yansıtmamak, enerji verimliliği ile israfı önlemek, enerji kaynaklarının çeşitliliğini artırmaktır. Türkiye, enerji politikalarını dengeli ve geliştirerek yürütüyor. BTC, TANAP, NABUCCO, nükleer enerji, Kuzey Irak politikası gibi hedeflerle rolünü etkinleştirmeye çalışıyor. Türkiye oyunu kurmak için ne yapmalı? Yenilenebilir enerji, yerli kömür kaynakları, nükleer enerji, enerji verimliliği, alternatif enerji üretime alınması şart. Oyunun kuralını koymak için dünya siyasetini bilmeli, kayagazı ile yeni enerji sahası açmalı, Afrika’daki enerji savaşlarında aktif rol almalıyız.  Sonuç ne olur?

Türkiye’nin kendi enerji programını oluşturmasıyla, kendine yeten bir ülke olarak kendi siyasi programını belirleyerek 2030 yılında rol belirlemek için ‘yeni kaynaklar, yerli teknoloji, istikrar, verimlilik ve yerli kaynaklar’ la enerji oyununda önemli oyuncu olacaktır…”

Dr. Mustafa Uysal’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen ÇEKÜD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Budak, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Programın sonunda Dr. Mustafa Uysal’a plaket takdim edildi.