‘Suyu Tasarruflu Kullanmıyoruz’

Türkiye’de yıllık kontrol altında bulunan 45 milyar metreküp tatlı su potansiyeli olduğu, bunun yüzde 74’ünü oluşturan 33 milyar metreküplük bölümünün tarımsal sulamada kullanıldığı belirtilerek, tarım sektöründe her yıl 19 milyar metreküp suyun boşa harcandığı bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin yer üstü ve yer altı su kaynaklarının yıllık 112 milyar metreküp olduğunu, bunun sadece yüzde 40’ını oluşturan 45 milyar metreküp suyun kontrol altında bulunduğunu ifade ederek, kontrol altında tutulan su kaynağının yüzde 74’üne denk gelen 33 milyar metreküp suyun ise tarım sektöründe kullanıldığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Demir, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına değinerek, şöyle konuştu:

“Bu nedenle suyumuzu tasarruflu kullanmak zorundayız. Ülkemizde her yıl tarım sektöründe 33 milyar metreküp su harcanıyor ancak ortalama sulama randımanı yüzde 43 oranında. Yani her yıl tarım sektöründe 19 milyar metreküp su boşa harcanmakta. Buna göre tarımda israf edilen su kaynağı neredeyse evsel ve endüstriyel kullanımın iki katı. Bu nedenle suyumuzu idareli kullanmak zorundayız.”

“Vahşi sulama” olarak bilinen barajdan, ırmaktan ya da yer altından gelen suyun toprağa doya doya yedirilmesi anlamına gelen geleneksel sulama yönteminden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Demir, “Bunun yerine yüksek oranda tasarruf sağlayan ve toprağa döşenen bir boru sistemiyle çalışan damla sulama sistemine geçilmeli” dedi.

 

Kaynak : Milli Gazete
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.