II. Atık Teknolojileri Sempozyumu

Konuk olduğumuz stantlardan bir tanesi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir kuruluş olan İZAYDAŞ (İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.) oldu. İZAYDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nuri KAYA ile yaptığımız söyleşiyi istifadenize sunuyoruz.

ÇEKÜD: İZAYDAŞ’ın faaliyetleriyle ilgili bizleri bilgilendirebilir misiniz? İZAYDAŞ neler  yapıyor.

KAYA: İZAYDAŞ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bir kuruluşu. İZAYDAŞ Türkiye’deki ilk tehlikeli atık bertaraf tesisi. Bu manada sektördeki öncü, lider kurum. Baktığımız zaman Türkiye’de tehlikeli atıkların bertaraf edildiği tesis diyebiliriz. 1996’da kurulan İZAYDAŞ, 1997’den itibaren tehlikeli atık bertarafına başlamıştır. Şu an tehlikeli atık bertarafı ile beraber enerji üretimimizde var. Tehlikeli atıkların bertarafı ile ortaya çıkan enerjiden elektrik üretiyoruz. Yakında çöp gazından elektrik üretimine başlayacağız. Bertaraf tesisi bir şekilde geri kazanım tesisine dönüşüyor.Yani tehlikeli atıkların bertarafından ortaya çıkan enerjiden artık elektrik üreterek ülke ekonomisine ayrıca katkı sağlıyoruz.Bu anlamda İZAYDAŞ geçmişte çok büyük bir boşluğu doldurdu.

ÇEKÜD: Peki İZAYDAŞ’ın faaliyet alanı sadece Kocaeli mi? Yoksa Türkiye sathında yapmış olduğu çalışmalar da var mı?

 

KAYA: İZAYDAŞ tüm Türkiye’den sanayiden kaynaklanan tehlikeli atıkların bertaraf edildiği bir tesis.Tesisimize Kocaeli’den olduğu kadar Adana, Batman, İzmir gibi Türkiye’nin değişik illerinden tehlikeli atık geliyor.

ÇEKÜD: Zannediyorum İZAYDAŞ  yönetiminde çeşitli düzenli depolama tesisleri var ve buralardan elektrik üretilecek

KAYA: Evet.

Şu anda mevcut projemizi tamamladık. İhalemizi yaptık. Müteahhit firma gerekli yerleşim yerlerini, konteynırlarını, malzemelerini getirdi. İnşaAllah 2011 sonuna doğru çöp gazından elektrik üretmeye başlayacağız.

 

ÇEKÜD: Onun dışında peki organik atıklarla ilgili özellikle kompostla ilgili çalışmalarınız var mı?

KAYA: Şu anda biyogaz tesisimiz var. O da 2010 yılı Aralık sonu itibariyle bitecek. Tübitak ve 7 üniversiteyle beraber ortak yaptığımız bir proje bu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak.Aralık sonu itibariyle inşaatı bitmiş ve artık bakteri üretmeye başlar hale geleceğiz. 6 ay Tübitak işletecek. 6. ayın sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredecek. Ve biz artık biyogazı işletmeye başlayacağız.

ÇEKÜD: Şimdi bir takım yanlış anlaşılmalar olabilir. Bakteri üreten bir firma çok iyi bir intiba bırakmaz.

KAYA: Tabii ki onu açıklayalım. Biyogazdan enerji üretirken hal atıkları, park ve bahçe atıkları, mezbaha atıkları, bunların hepsi belirli oranlarda karıştırılarak kapalı ortamlarda biriktirilir. Bu ortamda o atıklar bakteri dediğimiz şeyleri üretirler. Bakteriler faaliyetleri sonucunda bu atıkları parçalayarak açığa biyogazı çıkarırlar. Çeşitli tesislerde bu gaz yakılarak enerji üretilebilir.

ÇEKÜD: Efendim oldukça aydınlattınız bizleri. Teşekkür ediyoruz. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

KAYA: Bizler de başarılar diliyoruz. Çok sağ olun.