Çevre Sorunları ve Şikayet Mercileri

İstanbul’da yaşamak hakikaten bir sanat. Sıkışmış trafikte öndeki arabanın kapısı açılıp kül tablasının yere boşaltılmasına şahit olmamışsak da camdan atılan boş pet şişeye şahit olmayanımız, kızmayanımız yoktur herhalde. Ya da piknik yapılan yeşil alanların üzerine bırakılıp gidilen mangal kömürlerine veya çöplere kızmayanımız…

Fidan bağışı yapmak için tıklayınız…

Bizim dışarıdan kulaklarımızı rahatsız eden o yüksek desibellerdeki gürültüyü müzik diye dinleyen insanların kulaklarının hala sağlam kalmasına hayret etmeyenimiz de azdır.

Örnekleri artırmak mümkün. Aslında sadece İstanbul’da değil yaşadığımız her yerde bizi gerçekten rahatsız eden onlarca, hatta yüzlerce örnekle karşılaşırız. İçimizden geçer “birileri gelse de müdahale etse”.

Bir sunumum esnasında katılımcılardan birisi mahallelerinde yapılan bir inşaat çalışması için ağaçların katledildiğini bizlerin müdahil olmamızı istemişti. Maillerimize gelen birçok da talep var.

Bu şikayetlerde bulunan bizler ne yapabiliriz?

İlk başta, temizlemenin en kolay yolu kirletmemektir. Çevremizde bu bilinci uyandırmamız lazım. Bir arkadaşımın rahmetli annesi “oğlum, önemli olan temizlemek değil, temiz tutmaktır” dermiş. Düşününce ne kadar önemli bir söz.

Ayrıca;

  1. Evlerden yola ya da boş arsaya atılan çöpler, ya da çöp poşetleri, (İlçe Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü)
  2. Seyir halindeki araçlardan otoyola atılan çöpler ya da çöp poşetleri, (Zabıta ve Trafik Aracın tespiti yapıldığı durumda cezai işlem yapar)
  3. Klimalardan yola ve yaya kaldırımına akıtılan sular, (Belediye Zabıta Müdürlüğü)
  4. Yola ya da kaldırımlara sarkıtılarak tahliye edilen pis su veya yağmur suyu boruları, (Belediye Fen İşleri ve Zabıta Müdürlükleri)
  5. Halı, araç vs. yıkanıp yola salıverilen kirli, deterjanlı sular. ( Belediye Zabıta Müdürlüğü Kabahatler kanununa göre 120 TL cezası var)
  6. Trafikte son derece kirli ve simsiyah egzos gazı çıkaran araçlar, (Trafik Alo 154)
  7. Açıkta bırakılmış tehlikeli çukurlar, (Belediye Fen İşleri Müdürlüğü)
  8. Yol kenarlarına ya da boş ve sahipsiz arsa ve arazilere dökülen hafriyat ve molozlar,(Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü)
  9. Etrafa yayılmış ve saçılmış durumda bulunan çöp konteynırları, ,(Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü)
  10. Etrafa rahatsız edici koku salan konut veya iş yerleri, ,(Belediye Ruhsat Denetim ve Zabıta Müdürlükleri İşyerinin ruhsat iptaline ve mühürlenmesine sebeptir.)
  11. Bacasından etrafa kirli gaz, duman vs. yayılan konut ya da iş yerleri, ,(Belediye Ruhsat Denetim ve Zabıta Müdürlükleri Bölge orman müdürlüğü ilgilenmektedir İşyerinin ruhsat iptaline ve mühürlenmesine sebeptir.)
  12. Eğlence yerlerinden sokağa verilmiş hopörlör sesi, (Belediye Ruhsat Denetim ve Zabıta Müdürlükleri) (Ara sk ilçe Ana halterlere Büyük şehir Zabıta )
  13. Komşuları rahatsız edecek şekilde konutlardan dışarı akseden müzik vs. sesleri,(Emniyet Alo 155)
  14. Gece yarısı konutlardan gelen kavga gürültü sesleri, (Emniyet Alo 155)
  15. Evlerin önlerine düzensiz araç park edenleri ve pencere önüne gelen ağaç dallarını ve sağlığa uygun olmayan su akıntılarının şikayet mercii (ilçe Beyaz masa ilgili)
  16. Kapalı alanlarda sigara içmelerine karşı (Emniyet Alo 155-  Belediye Zabıta Alo 153)
  17. ………………… şeklinde çoğaltabileceğimiz ve pratik hayatta çokça karşılaşılabilen çevre kirliliği sorunlarını ve bu işleri yapanları, nereye ve ne şekilde şikayet edebileceğimizi öğrenmeli;  çevre kirliliğine ilişkin kanuni müeyyideleri, yani ceza ve yaptırımları hakkında bilgi sahibi olunmalı, bu bilgileri yeri gelince gerekli şikayetlerimizi yaparak takip de etmeliyiz.
  18. Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181‘e iletebiliyor.

İBB Çevre Koruma Daire  Başkanlığı ya da Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Belediye Zabıta Başkanlığı veya Emniyet Birimlerinin hangi konuda ne kadar yetkili olduklarını öğrenmeli ve arkadaşlarımızla paylaşabilmeliyiz.

Genel olarak soruların veya şikâyetlerin müracaat yeri olan Alo 153 arayabiliriz.

Şikâyeti direkt olarak yukarıda belirtilen makamlara dilekçe ile yapabilir ya da belediye şikâyetlerinde belediyelerin beyaz masa birimlerine telefonla ya da mail yolu ile şikâyette bulunabilirsiniz. Ama en doğru ve en hızlı sonuç alınabilecek yöntem doğrudan ilgili birime başvurulmasıdır.

18.05.2015

Şenol YILMAZ

Orman Mühendisi

Comments: 9

Comments are closed.