2019 Yılına Kadar 20 Milyon Alabalık Derelerle Buluşacak

Bu projenin önemine işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2019 yılına kadar 20 milyon alabalık yavrusunu yetiştirerek, derelerle buluşturacağız” dedi.

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü orman içi suların balıklandırılması maksadıyla 2005 yılında başlattığı proje çerçevesinde

2014’te toplam 1 milyon 291 bin yavru alabalığı derelere bıraktı. Bu projenin önemine işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2019 yılına kadar 20 milyon alabalık yavrusunu yetiştirerek, derelerle buluşturacağız” dedi.

Orman İçi Sulardaki Tabii Alabalık Popülasyonu Artırılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman içi sularda doğal ve endemik alabalık türlerimizin

korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı ilkesi çerçevesinde üretim ve tabiata salım çalışmalarını sürdürüyor.

Orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonlarının artırılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bu proje ile bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, tabii türlerimizin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi hedefleniyor.

Bugüne Kadar 8 Milyon 669 Bin Alabalık Orman İçi Sulara Salındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı dere, göl, gölet gibi orman içi suların yerli türlerimizle balıklandırılması için uygulamaya koyulan “Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” çerçevesinde 2014’te 1 milyon 291 bin alabalık yavrusunu bu sulara yerleştirdi.

Proje çerçevesinde öncelikle dere ve göllerden anaç alabalıklar yakalanıyor ve yumurta alımı için havuzlarda besleniyor. Yumurtalar sağıldıktan sonra ise kuluçka döneminde özenle muhafaza edilerek yumurtadan çıkmaları sağlanıyor. Büyük bir hassasiyet içinde büyütülen yavru alabalıklar bırakılacakları suyun uygun sıcaklıkta olup olmadığı kontrol edildikten sonra salınıyor.

Başka bir deyişle, orman içi dere, göl ve göletlerden alınarak anaçlardan üretilen yavru balıklar yine anaçların alındıkları kaynağa bırakılıyor. Bu çerçevede 2005’ten bugüne kadar

8 milyon 669 bin alabalık orman içi sulara salındı.

2019 Yılına Kadar 20 Milyon Alabalık Bırakılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şuursuz ve aşırı avlanma neticesinde nesli tükenme tehlikesi altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması için uygulanan proje çerçevesinde, 2019 yılına kadar 20 milyon alabalığın orman içi sulara bırakılarak, dereler ile buluşturulmasının planlandığını söyledi.

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.