SON 5 YILDA 7 ÇIĞ PROJESİ TAMAMLANDI

HAYATA GEÇİRİLEN PROJELERLE ÇIĞ ZARARLARININ BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNÜNE GEÇİLDİ…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaptığı çalışmalarla son 5 yılda 7 adet çığ projesini tamamladı. Hayat geçirilen projelerle çığ zararlarının büyük ölçüde önüne geçildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı hayata geçirdiği Çığ Kontrol Projeleri’yle, çığ olaylarında yaşanan can ve mal kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. Öncelikli olarak belirlenen
14 yerden 7’sinde çalışmalar tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliği, dağlık alanlarda kış turizmi gibi insan faaliyetlerinin artması sebebiyle önümüzdeki yıllarda çığ olaylarında ve zararlarında artış beklendiği ikazında bulundu.

Çığ halinde yaşanan can ve mal kayıplarının arttığına değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Çığ, özellikle Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi gibi topografyanın eğimli olduğu dik arazilerde daha fazla oluyor. Son yüzyılda Türkiye’de Ulusal Afet Arşivi’ne göre 219 çığ olayı kayıtlara geçti, bu olaylarda 201 kişi hayatını kaybetti” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi Öncelikli

Bakanlık olarak çığ kontrol projelerini hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu, söz konusu projelerin Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından uygulandığını vurguladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dağlık kesimlerinde her yıl farklı büyüklüklerde çığ olayları meydana gelmesinden dolayı öncelikle bu bölgelerde çalışmaları başlattıklarını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu: “Çünkü buralar çığ tehlikesi bakımından öncelikli yerler ve meydana gelen çığ olaylarından bir kısmı yerleşim yerlerinde yaşandığından can ve mal kayıplarına yol açabiliyor. Bu bakımdan gerek mevcut yapılaşmaların durumunu ortaya koymak gerekse yapılması planlanan yerleşim yerleri, sanayi ve turizm tesislerinin çığ tehlikesi olmayan alanlara yapılmasını sağlamak maksadıyla, buralarda çığ tehlike haritasının yapılması önem taşıyor.”

7 Çığ Kontrol Projesi Tamamlandı

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çığların, taş, kaya, ağaç ve dalları derelere taşımaları sebebiyle sel ve taşkınların artmasında da rol oynadığını aktardı.

Söz konusu projelerle çığ zararlarının önüne büyük ölçüde geçtiklerine işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, “Son 5 yılda (2011-2015) 14 adet Çığ Kontrol Projesi’nden 7’sini tamamladık.  Bunlar,  Trabzon-Karaçam, Erzurum-Tortum Peynirli Köyü, Erzurum-İspir Başyurt Köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya Mevkii, Trabzon-Uzungöl Kanlıyatak, Kalestel ve Balastal. Buna ilaveten diğer projelerin uygulamasını da en kısa sürede yapacağız” diye konuştu.

Bu yıl ise Trabzon-Karaçam’da çığ kontrol projesinin uygulandığını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, projeni uygulanacağı diğer yerleri Rize- Ayder- Huser Yaylası, Trabzon- Uzungöl- Yaylaönü, Rize- Yukarı Kavron, Trabzon- Yukarı Dursoğlu, Trabzon- Araklı Yetimoğlu ve Erzurum Çığ Kontrol Projesi olarak sıraladı.

Hedef, Can ve Mal Kayıplarını Azaltmak

Çığ kontrol projelerinin genellikle karayolları ve yerleşim yerlerinde hayata geçirildiğine dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: “Bir risk azaltma faaliyeti olan çığ kontrolünde, rüzgar perdesi, kar ağı saptırma duvarları, çelik kar köprüleri gibi tesisler inşa ediyoruz. Tesis edilen bu yapılar oldukça pahalı olmakla birlikte, uygulanan projeler ile meydana gelen çığ zararının en aza indirilmesini ya da tamamen önlenmesini hedefliyoruz.”

Çığ Tehlike Haritaları Bir An Önce Tamamlanmalı

Geçen yıl Trabzon Çaykara İlçesi ve Rize Elevit Yaylası “Çığ Tehlike Haritaları”nın hazırlandığına değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, oluşturulacak haritalar ile çığ tehlikesi olan bölgelerin belirlendiğini ve söz konusu bölgenin yerleşime açılması durumunda bu haritaların göz önünde bulundurularak gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığını bildirdi.

Türkiye için de “Çığ Tehlike ve Risk Haritaları”nın bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, akabinde “Çığ Tehlike ve Risk Değerlendirme” çalışmalarının yapılması gerektiğini, yapılacak çalışmalar ile çığlardan etkilenen bölgelerde yapılacak her türlü alt-üst yapı yatırımları için kullanılarak ileride çığ kaynaklı zararların önüne geçile bilineceğini sözlerine ekledi.

 

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.