IV. Akdeniz Orman Haftası Etkinliği Barcelona’da Gerçekleştirildi

 

IV. Akdeniz Orman Haftası Etkinliği 17-20 Mart 2015 tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona şehrinde gerçekleştirildi.

“Akdeniz Ormanları Değer Zincirinin Yeşil Ekonomiye Katkısı ve Geçim Kaynaklarının İyileştirilmesi” ana temasıyla gerçekleştirilen IV. Akdeniz Orman Haftası Etkinliğine ülkemizdeki ormancılık sektörü ve ilgili kuruluşlardan temsilciler ile Orman Fakültelerinden akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

FAO’nun resmi bir organı olan SİLVAMED (Akdeniz Ormancılık Sorunları Komitesi) ile EFIMED’in (Avrupa Orman Enstitüsü Akdeniz Bölge Ofisi) 2010 yılı olağan toplantıları ve Uluslararası Akdeniz Ormanları Birliği (Association Internationale Forests Mediterraneennes) ve Plan Blue (Mavi Plan)’nun çeşitli faaliyetleri birleştirilerek 2010 yılından itibaren “Akdeniz Orman Haftası” faaliyeti olarak adlandırılmıştır. Böylece ilki 2010 yılında Antalya’da düzenlenen Akdeniz Ormanı Haftası Etkinliğinin II. ve III.’sü sırasıyla Fransa’nın Avignon ve Cezayir’in Tlemcen kentlerinde yapılmıştır.

Bu yıl Barselona’da gerçekleştirilen söz konusu ormancılık haftası boyunca gerçekleştirilen etkinliklere ülkemiz adına Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler katılım sağladı.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından ilk gün “Türkiye Ormancılığının Sürdürülebilir Kalkınması” konulu bir yan etkinlik düzenlendi. Çeşitli ülkelerden konukların katıldığı yan etkinlikte Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek ülkemiz ormancılığı hakkında bilgi verdi.  Ayrıca Bölgesel ve İkili İlişkiler Şube Müdürü Ramazan Balı, UNDP-Türkiye Proje Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ve son olarak Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Neşat Erkan tarafından sunumlar yapıldı.

Ülkemiz ormancılığının ve faaliyetlerinin anlatıldığı etkinlik esnasında Akdeniz bölgesinde yürütülmekte olan uygulama projeleri (Entegre Orman Yönetimi-GEF5 projesi, FFEM Projesi, MENA Projesi) hakkında bilgiler verildi. Diğer Akdeniz ülkeleri ile mevcut işbirlikleri ve bunların sürdürülebilirliği konularına değinildi. Odun dışı orman ürünlerinin ekonomiye katkısının da vurgulandığı yan etkinlikte katılımcılara ülkemizdeki odun dışı orman ürünleri numunelerinin yanı sıra Türkiye ormancılığının tanıtımı ile ilgili cd ve broşürler dağıtıldı.

Ülke odak noktalığı OGM tarafından yürütülen Alman Teknik İşbirliği Kurumu GIZ tarafından organize edilen MENA Projesi (Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu Projesi) yan etkinliklerine de katılım sağlandı. Bu yan etkinliklerde “Ormancılıkta Cinsiyet Eşitliği ve Kadın İstihdamı” konuları ele alındı.

Oturumlarda Akdeniz Orman Haftası’nın, Akdeniz ormanları için bölgesel iş birliğinin önemini vurgulamak açısından etkili bir platform olduğuna değinilerek uluslararası ormancılık iletişim ağının etkin şekilde kullanılması gerektiğine vurdu yapıldı. Etkinliğin sonunda V. Akdeniz Orman Haftası etkinliğinin Fas’ta yapılması kararı alındı.

 

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.