Ekmek 2,8 Milyar Kazandırdı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iki yıldır yürüttüğü “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” tüm hızıyla devam ediyor. Kampanyayla iki yıl içinde 2.8 milyar lira tasarruf sağlandı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” çığır açtı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre yılda 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı, ekmek israfında yüzde 18’lik bir iyileşme sağlandı, 2,8 milyar lira tasarruf edildi. Bakanlıktan bir yetkili, kampanyanın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından örnek uygulama olarak seçildiğini söyledi.

21 GÜNLÜK EKMEK İÇİN BOŞA İŞLENEN ALANLAR

UNESCO Su Eğitimi Enstitüsü’nün raporuna göre Türkiye’de bir kilogram ekmek üretmek için 2,112 litre su tüketildiğini belirten bakanlık yetkilisi, “2013 yılında ekmek israfıyla birlikte yılda yaklaşık 17 bin ton mazot, 7 bin ton tuz, 18 bin ton hamur mayası ve 1 milyar metreküp su da israf ediliyordu. Ayrıca israf edilen ve Türkiye’nin 21 günlük ekmek ihtiyacına denk gelen 447 bin ton ekmek için ihtiyaç duyulan 470 bin ton buğdayın üretilebilmesi amacıyla her yıl 194 bin hektar alan boş yere işleniyordu” dedi.

EV HANIMLARI ÇOK HASSAS

Vatandaşların kampanyayla birlikte tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden bakanlık yetkilisi, “Özellikle ev hanımlarının ekmek israfı konusunda duyarlı olmaları, önem taşıyor. Çünkü hanımlar bir ailede geleceğimiz olan çocukları yetiştiren ve mutfak işlerinden sorumlu olan kişilerdir. Kampanya çalışmalarına hanımların gösterdiği ilgi, özellikle bayat ekmekli yemek yarışmalarına olan yoğun katılımları israfın azaltılması noktasında umut veriyor. Nitekim 2013 yılı sonunda yaptırılan araştırmada hanelerdeki israfın yüzde 40 azalış göstermesi, hanımların israf konusundaki hassasiyetlerinin bir göstergesi oldu” diye konuştu.

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi Araştırması” sonuçlarını açıkladıktan sonra israf konusunda bilgiler verdi. Saner, özellikle ekmekte israfı önleme konusunun altını çizerek, “Ev hanımları ekmeği buzdolabında saklamalı. Buzdolabında saklanan ekmek daha uzun süre bozulmadan durabilir. Bir de eve ihtiyacımız kadar ekmek almalıyız. Bu sayede hiçbir biçimde çöpe atmadan tüketilebilir. Sadece ekmek için değil farklı ürünler için de israfı önlemek ekonomi anlamında önemli. Keza kıyma aldınız. Buzlukta tüketeceğiniz kadarını parçalara ayırıp muhafaza edin. Peynir türü ürünleri de aldıktan sonra sirkeyle silin. Bu sayede bozulmasını engellersiniz ve israfın önüne geçersiniz” diye konuştu.

 

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.