Yenilenebilir Enerjide Daha Çok Yol Alınmalı

Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Vergi ve Teşvikler başlıklı küresel ölçekli rapor, Türkçe versiyonu da yayınlanarak Türkiye dahil 31 ülkeye dair kapsamlı veriler ve değerlendirmelere yer veriliyor. Sıralamalarda Türkiye bazı alanlarda ilk 5’e girmiş olsa da enerji yatırımlarına bakıldığında sevinmek için erken görünüyor.

Dünya ülkelerinin, yüksek, üst-orta, alt-orta ve düşük olmak üzere dört grup altında, yenilenebilir enerjiye yönelik destekler konusunda listelendiği raporda ayrıca, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda çeşitli kriterlere göre dünyanın ilk 5 ülkesi de sıralanıyor.

Türkiye, bu ilk 5’ler listelerinin bazılarına girmeyi başarmış durumda. Raporda Türkiye, jeotermal enerji üretim kapasite artışında Kenya’nın ardından dünya ikinci sırada gösteriliyor. Jeotermal ısıtma kapasitesi ile güneş enerjisiyle su ısıtma kapasitesi sıralamalarında da Türkiye’nin yeri Çin’in ardından ikincilik. Türkiye, güneş enerjisi su kolektörü kapasitesinde ise Çin, ABD ve Almanya’nın ardından dördüncü durumda.

Sıralamalara bakıldığında moral verici bir tablo var gibi gözükse de, çeşitli uluslararası kuruluşların 2015 yılına ilişkin verileri, küresel yenilenebilir enerji yatırımları listesinde Türkiye’yi çok gerilerde gösteriyor. Bu alandaki ilk beş ise 110.5 milyar dolarla Çin, 56 milyar dolarla ABD, 43.6 milyar dolarla Japonya, 23.4 milyar dolarla İngiltere ve 10.9 milyar dolarla Hindistan olarak sıralanıyor. Türkiye’nin fosil yakıtlar dahil tüm enerji türlerine yönelik toplam yatırımları ise 5’inci sıradaki Hindistan’ın rakamlarına bile yaklaşamıyor.

Lider ülkeler uyguluyor

Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Vergi ve Teşvikler Raporu’nda yer alan Yenilenebilir Enerji Destek Politikaları listesi ise Türkiye’nin bu alandaki yatırımlarını arttırabilmek için yapması gerekenlere ışık tutuyor. 2015 yılının yenilenebilir enerji yatırımı ligindeki ilk beş ülkesindeki kimi destek ve teşvik uygulamalarının, Türkiye’de henüz adının bile anılmadığı görülüyor.

Türkiye’de pek azı uygulanıyor

Toplam 13 teşvik ve destek mekanizmasından 11’i ABD, Çin ve Portekiz’de uygulanıyor. Fransa, Kanada, İtalya ve Yunanistan bu mekanizmalardan 10’unu, İngiltere ve Avustralya 9’unu, Japonya, Almanya, İsrail ve Polonya ise 8’ini uyguluyor. Türkiye ise gelişmiş ve hızlı büyüyen ülkelerin ağırlıklı şekilde uyguladığı bu mekanizmalardan sadece 5’ini devreye sokmuş durumda.

Kaynak: Dünya

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.