Mısır Üretimi Arttıkça, Arılar Ölüyor

Adana’da son yıllarda büyük artış gösteren mısır üretimine parelel arı ölümlerinde de artış ortaya çıktı. İldeki arıcılar, mısır üretiminde kullanılan zirai ilaçların arıların toplu halde ölümüne neden olduğunu belirterek, acil önlem alınması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 6.3 milyon ton olan mısır potansiyelinin yaklaşık %17’sinin üretildiği Adana, aynı zamanda yine Türkiye toplam üretimi 107 bin ton balın 5 bin tonunun üretildiği il özelliğini taşıyor. İki gözde sektör 2013’ten bu yana yoğun olarak yaşanan arı ölümleri nedeniyle karşı karşıya gelmiş durumda. Çukurova’da ‘beyaz altın’ pamuğun yerini alan ‘sarı altın’ mısırın üretimindeki artış, arıcıların ‘kabusu’ olma yolunda ilerliyor. Arı ölümleri sadece Adana ile sınırlı kalmayıp, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de yaygın olarak meydana geliyor.

Adana İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yunus Kılıçkaya, arı ölümlerinin nedeni olarak mısırda kullanılan zirai ilaçları gösterdi. Kılıçkaya “Arı ölümlerinin mısır ekiminde kulllanılan zirai ilaçlamalara bağlı olduğunu biliyoruz. 2013 Şubat’ında Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde başlayan arı ölümleri, bugüne kadar aynı tarihte yineleyerek bilinçsiz zirai ilaç kullanımı çok sayıda arı kolonisini söndürüp, arıcılarımızı büyük zarara uğratmıştır” dedi. Ziraat ilaç sorununda kesin bir çözüme varılamadığını belirten Kılıçkaya “Adana’da yapılan çiftçilikte, birçok bitki ve meyvenin arılar tarafından döllendiği unutulmakta, tarımda ve arıcılıkta önemli rol sahibi ilimiz olumsuz yönde etkilenmektedir” dedi.

Kaynak:Dünya

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.