Marmara Denizi’nde Kirlilik Alarmı

Marmara Denizi’nin kirliliğin had safhaya ulaşması denizbilimcileri alarma geçirdi. Sahipsiz kalan Marmara’da müdahale edilmediği takdirde toplu canlı ölümleri yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

20 yıl önce yılda bir kez gerçekleşebilen red tide (kırmızı gelgit) bu yıl içinde 4 kez ortaya çıkınca uzmanlar çok acil önlem uyarısında bulundu. Denizde fitoplankton türlerinin aniden artışıyla oluşan olayın uzun vadede deniz canlılarını tehdit eder hale gelebileceğini belirten Prof. Dr. Bayram Öztürk, sahipsiz kalan Marmara’da müdahale edilmediği takdirde toplu canlı ölümleri yaşanabileceği uyarısında bulundu. Kirliliğe bağlı olarak denizdeki bir fitoplankton türünün sayılarının aniden artması sonucu deniz renginin kırmızıya dönmesiyle sonuçlanan biyolojik olay bilim camiasında ciddi tedirginliğe neden oldu. Çünkü 20 yıl önce yılda sadece bir kez görülebilen deniz olayı, bu yıl içinde 4 kez yaşandı. İç deniz olan Marmara’da gerçekleşen olayın, kirliliğin ulaştığı seviyeyi gösterdiğini belirten deniz bilimcileri, acilen önlem alınması çağrısında bulundu.

‘Arıtma problemi var’

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara Denizi’ndeki kirliliğe bağlı olarak oluşan red tide’ın kara kökenli olduğunu, bunun da arıtma eksikliğinden kaynaklandığını anlattı. Marmara Denizi çevresindeki bütün illerde aynı durumun geçerli olduğunu anlatan Öztürk, “İstanbul’dan tutun Çanakkale’ye, Tekirdağ’dan Balıkesir’e kadar. Dolayısıyla arıtma işinin daha ciddi yapılması lazım, bu konuda eksikliklerimiz var. 2002 yılına kadar Marmara Eylem Planı vardı. Marmara Denizi’nin korunması ile ilgili. Bu plan ortadan kalktı, sonra da hiç uygulanmadı. Bu planı yeniden ortaya çıkarmak lazım. Marmara’nın her bir tarafı Türkiye’nin sorumluluğunda. Dolayısıyla buranın kirliliği konusunda ne Rusya’yı suçlama hakkımız var, ne de Akdeniz’de herhangi bir ülkeyi.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Millî Gazete

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.