Yaş Sebze-Meyvenin Yüzde 20’si Çöpe Gidiyor

Türkiye’de yıllık yaklaşık 50 milyon tonun üzerinde yaş meyve ve sebze üretildiği, bu miktarın yüzde 10-20’sinin bir şekilde çöpe gittiği kaydedildi. Buna çözüm için doğru strateji ve üretim planlaması gerekiyor.

Tarım sektörünü kent ekonomisine yüksek döviz girdisi sağlayan bir sektöre dönüştürmeyi hedefleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Ekonomi Bakanlığı desteğiyle 3 yıllık “Antalya Tarım Sektörünün Yurtdışında Rekabet Potansiyelinin Arttırılması Projesi”ni uygulamaya koydu.

ATSO Tarım Kümesi Projesi tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, yıllık yaklaşık 6.3 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimi olan Antalya’nın tarım sektöründe Türkiye’nin en büyük bölgesi olduğunu, fakat bu alandaki ihracat rakamlarının çok düşük söyledi.

Geleceğin en stratejik sektörünün tarım, en önemli değerinin de toprak olduğunu fakat toprakların değerinin bilinmediğini kaydeden Budak, Antalya’nın yüzölçümünün sadece yüzde 17’sinin ekilebilir, dikilebilir arazi olduğunu bildirdi.

10 milyar lira çöpe gidiyor

Türkiye’de yıllık yaklaşık 50 milyon tonun üzerinde yaş meyve ve sebze üretildiğini, bu miktarın yüzde 10-20’sinin bir şekilde çöpe gittiğini kaydeden Budak, “Çöpe giden meyve ve sebzenin ekonomik değeri 10 milyar lira, her yıl bu değerimizi kaybediyoruz” dedi.

Antalya’da yıllık 6.3 milyon ton yaş meyve ve sebze üretiminin sadece 500 bin tonunun ihraç edilebildiğini kaydeden Budak, doğru strateji ve üretim planlamasıyla ihracat miktarının artabileceğini bildirdi.

Kaynak: Millî Gazete

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.