Türkiye’nin En Büyük Güneş Enerjisi Projesi Adıyaman’da Hayata Geçti…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Adıyaman’da kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) devreye alındı. Devlet tarafından hayata geçirilen en büyük GES olan proje ile sulamada kullanılan enerji maliyetlerinin yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

Adıyaman’da hizmete alınan GES projesinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ilk güneş enerjisi projesi olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu proje devletin yaptığı en büyük güneş enerji projesi ve 9 milyon lira yatırım bedeli ile devreye alındı” dedi.

Yıllık 3 Milyon 500 bin kiloWatt.saat Enerji Üretilecek

Adıyaman merkez Doyran köyü sınırlarındaki GES projesinin 38 bin metrekarelik alanda kurulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu alana 8 bin 800 adet güneş enerji paneli kurduk. 2 MW kurulu güce sahip santral ile yıllık 3 milyon 500 bin kiloWatt.saat enerji üretilmesi hedefleniyor” açıklamasını yaptı.

GES Projesinin ürettiği enerji ile Samsat Ovası’nda 28 bin dekar arazinin sulanacağını belirten Prof. Dr. Eroğlu “Bu proje sulama maliyetlerinin yani elektrik maliyetlerinin düşürülmesine yönelik olan bir projedir. Bunun çiftçimize çok ciddi anlamda katkısı olacak. Sulu tarım ile birlikte verimli topraklardan bol ürün elde edilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Sulama Maliyetlerinin Yarı Yarıya Düşmesi Bekleniyor

Sulama alanındaki terfi merkezinde kullanılan enerjinin bu santralden karşılanacağının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Santralden kullanılacak enerji sulama için değerlendirilecek. Şayet sulamada kullanılan enerji üretilenden az ise fazla enerji EÜAŞ’a satılacak ve elde edilen gelir DSİ hesabına aktarılacak. Sulamada kullanılan enerji için çiftçilerimiz herhangi bir ödeme yapmayacaklar. Yalnızca personel giderleri, bakım ücretleri ve santralin yatırım bedelini geri ödeyecekler. Bütün bunlar hesaplandığında sulama maliyetlerinin yarı yarıya düşmesi bekleniyor” diye konuştu.

Enerji Maliyetlerinin Düşmesi ile Çiftçilere Ciddi Bir destek Sağlanıyor

Ülkemizde inşa edilen bazı terfi tesislerinin yüksek enerji maliyeti sebebiyle zaman zaman etkin olarak çalıştırılmadığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu  “Bu durumdan hareketle büyük terfi istasyonlarını kullanıldığı sulama projelerinde, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanabilmesi için, tüketilen enerji giderlerinin en aza indirilmesi gerekiyor. Bu yüzden güneş enerjisi santrallerini projelere dahil etmeye çalışıyoruz. Sulamada oldukça önemli bir yekun tutan enerji maliyetlerinin böyle projelerle azaltılması çiftçilerimiz, sulama birlikleri ve sulama kooperatifleri açısından ciddi bir destek olacak” dedi.

GES’ler Yaygınlaşacak

Adıyaman’da devreye alınan projeyi ülke geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Şimdi Isparta Gelendost ve Senirkent’te sulama birliklerince işletilen terfi merkezleri içinde güneş enerjisi santralleri fizibilite raporu hazırlandı ve projelendirildi. Adıyaman’da kurulan projenin benzerlerini buralarda da hayata geçireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.