Türk Tarımı İçin 2050 Simülasyonu  

FAO’nun 2050’de gıda ihtiyacının bugünkünden yüzde 60 fazla olacağı öngörüsü, bilim insanlarını harekete geçirdi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, tarım alanlarının daha verimli kullanılması için simülasyon hazırlıyor…

Küresel iklim değişikliğinin tüm dünyanın tarımsal alanlarını ve ürünlerini tehdit etmesi, pek çok bilim insanı gibi ülkemizdeki bilim insanlarını da düşündürüyor. İklim değişikliğinin 2030 ve 2050 yıllarındaki olumsuz etkilerini ortaya koyarak, hem çiftçileri hem de yetkilileri bilgilendirmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’nin ilk tarım simülasyonunu hazırlamaya başladı.

Prof. Dr. Gökhan Özertan, rtan dünya nüfusuyla birlikte daha fazla et ve süt ürünü talep edileceğini vurgulayarak, şu tespitlerde bulundu:

“Dünya genelinde ekilebilir arazileri genişletmek de mümkün olmadığından üretim üzerinde baskı artacak. Kullanılabilir su miktarı da azalmakta. Dünya genelindeki iklim değişikliğiyle, ısının ve kuraklığın artmasıyla Sahra Altı Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya’daki üretim çok olumsuz etkilenecek. İklim değişikliğinin Türkiye’deki üretime etkisini dünyaya benzer şekilde olumsuz olması bekleniyor. Türkiye’de en çok ekilen ürünler olan buğday, mısır, arpa ve ayçiçeğini inceliyoruz.

TÜİK’in yayımladığı verilerle 2030 ve 2050 yıllarındaki tarımsal üretimi etkileyecek temel iklim verilerinin simülasyonunu gerçekleştirmek istiyoruz. Çeşitli iklim modelleri ile 2030 ve 2050’de Türkiye’de iklim değişkenlerinin değerlerinin öngörüsünü elde ediyoruz. Su talebini de düşünerek kurduğumuz Genel Denge Modeli ile gelecekte dört ürün hangi miktarda üretilecek sorusunun cevabını arayacağız. Veriler, Türkiye’nin uzun dönemli tarım politikasına katkı sağlayacak.”

Kaynak: Milliyet

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.