Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Pazarı 2.5 milyar Doları Buldu

İnsanların metabolizmayı destekleyici bitkisel ürünlere daha fazla yönelmesi nedeniyle tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı hızla büyürken, dünyada bu yıl 110 milyar dolara ulaşması beklenen pazar büyüklüğünde Türkiye’nin payı 2.5 milyar dolar.

140 milyon dolar Türkiye’nin ihraç ettiği tıbbi aromatik bitki değeri 200 Türkiye’de satılan doğal bitki türüsayısı

İnsan ömrünün arttığı bir yüzyıl yaşıyoruz. Uzmanlar yeni doğanların büyük çoğunluğunun 100 yaşına kadar yaşayacağını öngörürken, yaş almış olanların da gezegende kaldığı süreler uzuyor. Bunda tıpta sağlanan gelişmeler kadar beslenme alışkanlıkları da etkili oluyor. İnsanlar artık hastalandığında ilaç kullanmak zorunda kalmamak için günlük diyetleri arasında metabolizmayı destekleyici bitkisel ürünler olan tıbbi aromatik bitkileri gittikçe daha çok kullanıyor.

İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler ve İyi Yaşam’ raporu bu ürünlerle ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor.

Rapora göre; dünyadaki 320 bin bitki çeşidinin 270 bini biliniyor ve insanoğlu bunlardan 70 bininden yararlanıyor. Yararlanılan 70 bin bitki çeşidinin 3 bini besin kaynağı olarak, 25 bin kadarı tedavi amaçlı, 5 bini endüstriyel amaçlı kullanılırken, 15 bin kadarı da süs bitkisi olarak değerlendiriliyor.

Dünya ticaretinde en çok konu olan tıbbi aromatik bitkiler ise kahve, susam, sarımsak, kırmızı biber, yenibahar, karabiber, yeşil çay, hardal ve haşhaş tohumu, zencefil, salep ve kimyon oluyor.

Kaynak: Dünya

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.