SU HAYATTIR İSRAF ETMEYELİM

Bilindiği gibi 22 Mart Dünya Su Günü’dür. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de su insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından birisidir.

Temiz hava, Temiz Toprak ve Temiz su olmazsa insan hayatı da olmaz. Bunlar birbirini tamamlayan bir döngünün parçaları olarak insan hayatı için çok önemlidirler.

Dünyanın toplam su rezervinin 1.4 milyar kilometre  olup, suyun yüzde 97.5’i okyanuslar ve denizlerde tuzlu su olarak, yüzde 2.5’i de derelerde, göllerde, yeraltında ve kutuplarda (buzul olarak) tatlı su olarak bulunmaktadır. Tatlı suyun ise yüzde 68.9’u kutuplarda ve yüksek bölgelerde sürekli buz ve kar olarak, yüzde 30.8’i ise toprak nemi ve yeraltı suyu olarak bulunur. Dünya su rezervlerinin sadece yüzde 0.3’ü nehir ve göllerde bulunmaktadır.

Buna karşın veriler ne yazık ki, iç açıcı bir tablo sunmamakta, dünyanın da ülkemizin de bir su krizinin eşiğinde olduğunu göstermektedir. Sağlıklı suya erişim tüm insanlar için bir temel hak olduğu halde, bugün dünyada bir milyardan fazla insanın temiz ve güvenli suya erişimi sağlanamamaktadır. Kötü kaliteli suların içilmesinden ötürü dünyada her yıl çoğu çocuk yaklaşık 5 milyon insan yaşamını yitirmektedir.

Dünyadaki yararlanılabilir tatlı su miktarı 2000 yıldır artmadığı bilinmesine rağmen, dünya nüfusu hızla artmakta, kişi başına su tüketimi ise nüfus artışının da üstünde bir hızla seyretmektedir.   2025 yılında dünyada bugünkünden 2,5 milyar daha çok insan olacağı tahmin ve su gereksiniminin halen sağlanabilen sudan %56 daha fazla olacağı yönündedir

Susuzluk gerçeğinin bu derece önemli olduğu bir dönemde Su israfına karşı ülke çapında bir seferberlik başlatılmalı, toplumsal duyarlılığımız artırılmalıdır. Yaşadığımız kurak günleri dikkate alarak bu işler için bir an önce harekete geçmek zorundayız. Bu tehlikeyi en aza indirmek için, su kaynaklarımız çok dikkatli yönetilmelidir.

Artık su politikalarında yapılacak yanlışların bedelinin çok ağır ödeneceği bilinmelidir.

Tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, su kaynaklarımızı kirletmemeli, Toprağımıza, canlılarımıza zarar vermeleri önlenmelidir.

Biz ÇEKUD olarak diyoruz ki; Kainatı Yaratan Allah, bize çevreyi emanet etmiştir. Bize düşen çevre emanetine havamıza toprağımıza suyumuza sahip çıkmaktır.

Bireysel olarak fert fert insanımızdan ve Ülkelerin yöneticilerinden bu konuda duyarlı olmalarını, Kullanılabilir sularımızın israf edilmesini önleme çalışmalarını arttırmalarını bekliyoruz.