Siber Saldırıya Uğrayan 4. Ülkeyiz

Siber saldırıya uğrayan ülkeler içinde Türkiye’nin ABD, Hindistan ve Japonya’dan sonra 4. sırada yer aldığını söyleyen bir güvenlik yazılım şirketi yetkilisi, “Bu çok meraklı oluşumuzdan da kaynaklanıyor” dedi.

Şirketin, Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, sanal saldırılarda şu anda Türkiye’de bireylerin en çok bildiği, tanıdığı kurumlardan gelen ‘borcunuz var’ mailleriyle sıkıntı yaşadığını söyledi.

Siber saldırıya uğrayan ülkeler içinde Türkiye’nin her zaman ilk beş ülkeden biri olduğunu söyleyen Börekcioğlu, şöyle konuştu:

“Siber suçlular dünya çapında yaptıkları saldırılarda kendi izlerini kaybettirmek için zombi bilgisayarları kullanıyorlar. Zararlı yazılım bulaşmış bilgisayarlar siber suçlular tarafından komuta kontrol merkezine bağlanarak birer zombi bilgisayara dönüştürülüyorlar. Sonra ise bunları birer zıplama tahtası olarak kullanarak saldırılar bu makinelerden gerçekleştirilmiş gibi gösteriyorlar.

2015 yılının ilk yarısındaki verilere göre Türkiye dünyadaki komuta kontrol merkezi bağlantılı bilgisayarların yüzde 5’ini barındırıyor. Türkiye, ABD, Hindistan ve Japonya’nın ardından dördüncü sırada.”

‘Borcun var’ tuzağı

Vatandaşları sahte maillere karşı uyaran Börekcioğlu, maillerin gerçekten o kurumlardan geldiğinden emin olunmadan tıklanması halinde bilgisayarların şifrelendiğini söyledi.

Türkiye’de şu anda halkın en çok karşılaştığı saldırının bu olduğunu ifa eden Börekçioğlu, “Bildiğiniz bir yerden mail geliyor, çok bir telefon şirketinden, bir finans şirketinden geliyor” dedi.

Maillerin içinde ‘Kredi kartı ekstreniz şu… Şöyle bir cep faturanız var’ diye kişiye tanıdık gelen ve doğrudan ilgilendiren bilgiler geldiğini belirten Börekcioğlu kişilerin nasıl bu tuzaklara düşürüldüğünü şöyle anlattı:

“Tıkladığınızda bilgisayarınıza bir program iniyor, o program sizin bilgisayarınızı şifrelendiriyor. Bilgiler doğru, sadece fiyat biraz yukarıda veya aşağıda.

‘Borcunuz var’ diyor. Tıklıyorsunuz. Bilgisayarınız artık kullanılmaz hala geliyor. Sonra tıkladığınız da ekrana bir görüntü geliyor, ‘Bilgisayarınızı şifreledim. Şifrenin açılmasını istiyorsanız şu hesaba şu kadar para yatırın’ diyor.

Şu anda Türkiye’de yaygınlıkla herkesin başına bela olan bu problem.”

Kaynak: Milliyet

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.