Sağlık Bakanlığından Ramazan’da Beslenme Tavsiyeleri

Sağlık Bakanlığından Ramazan’da Beslenme Tavsiyeleri

Sağlık Bakanlığından Ramazan’da yemeklerin çok hızlı tüketilmemesi gerektiği ve enerjisi yüksek besinlerin kilo alımına zemin hazırladığı uyarısında bulunuldu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünün tamamlanması ve sahur öğününün atlanmaması gerektiğine dikkat çekilerek, sahurun atlanması halinde 17 saat olan açlık süresinin 20 saate ulaşarak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olduğu belirtildi.

Sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, gece metabolizma hızının düşmesiyle yemeklerin yağa dönüşme hızının ve kilo alma riskinin arttığı vurgulanarak, bu nedenle mutlaka sahura kalkılması, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı önerildi.

Gün içerisinde ayrıca aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren bakliyat yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durmaları istendi.

“İftar ve sahur arasında en az 12 bardak su için”

Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile yeterince sıvı alınmaması halinde su ve mineral kaybı sonucunda bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin yaşanabileceğine dikkat çekilerek, bu nedenle iftar ve sahur arasında en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği vurgulandı.

“İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüş yapın”

Bakanlığın oruç tutacaklara yönelik önerilerinde şunlara dikkat çekildi:
“İftara, kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları veya meyve tatlıları tercih edin.

Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.”

Kaynak: AA

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.

9 görüntülenme
Eklenme Tarihi:15 Haziran 2016

0 yorum

RoipRoip