Ramazan Sofraları “israf Sofrasına” Dönüşmesin

Ramazan Sofraları “israf Sofrasına” Dönüşmesin

MÜMİN ALTAŞ – Cömertlik, ikram ve paylaşma duygularının zirveye çıktığı ramazanda, birbirinden güzel yiyecek ve içeceklerle donatılan iftar sofralarının, ölçü kaçırılarak “israf sofrasına” dönüşmemesi uyarısında bulunuldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, israfın önlenmesiyle ilgili her vatandaşın üzerine çok önemli görevler düştüğünü belirtti. Milli gelirin önemli sayılacak bir bölümünün israfa gittiğini ifade eden Akgül, ramazanın eğitici ve disipline edici yanını dikkate alarak gereksiz harcamada bulunulmamasını söyledi. Akgül, cömertlik, ikram ve paylaşma duygularının zirveye çıktığı ramazanda Hz. Muhammed’in sünnetine uyan kişinin israftan kaçınabileceğini dile getirdi. Şaşalı sofralardan mutlaka kaçınmak gerektiğine dikkati çeken Akgül, “Dünya gıda israfı yaptığı için bugün 1,5 milyar insan açlık sınırında. Ramazanda oruç tutmamızın sebeplerinden biri de açlık içinde bulunan insanların ıstıraplarını hissetmemiz. Orucun hikmetlerinden biri de budur. Tabii ki evimizde dostlarımızla yemek yiyeceğiz onlara ikramlarda bulunacağız ama bunu ölçülü yapacağız. Ramazan ayı bereket ayıdır, israf ayı olmasın” ifadelerini kullandı. – Lüks iftar sofraları Akgül, ramazan ayında insanların çeşitli nedenlerle zengin iftar sofraları hazırladıklarını veya beş yıldızlı otellerde iftar davetleri verdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Gereksiz iftar yemekleri veriliyor. Bunlardan kültür olarak vazgeçmeliyiz. Lüks iftar sofralarında el değmeyen yiyeceklerin, ekmeklerin çöpe atılması büyük bir israftır. Gerek iftar, gerekse işletme sahiplerinin bu noktada hassas davranması gerekiyor. İftar yemeklerini yapmalıyız ama fakirlerle bir olmalı, onların karınlarını doyurmalıyız. Böyle bir yaklaşım olması gerektiğine inanıyorum.” – Ekmek israfı 2 kat artıyor Ramazanda özellikle ekmek israfında 2 kata yakın artış yaşandığını anlatan Akgül, iftar vakti imrenerek ihtiyaçtan fazla pide alındığını dile getirdi. Fazla yemeğin yapıldığı evlerde bazen ekmeğe hiç el sürülmediğini anlatan Akgül, “Sahurda da bir kısmı tüketilen ekmek akşam iftar için bayat oluyor. Mümkün olduğunca düşük gramajlı ekmek alalım ve daha iyi muhafaza edelim. Ramazanda bayat ekmekli yemek ve tatlı tariflerinden mümkün olduğunca faydalanalım” diye konuştu.

 

Kaynak : AA
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.

185 görüntülenme
Eklenme Tarihi:30 Haziran 2014

0 yorum