Manisa’nın Yaban Hayatında Bir İlk…

Manisa’nın yaban hayatında bir ilk yaşandı ve nesli koruma altında olan, ayrıca görüntülenmesi çok zor olan Yaban Kedisi (Felis silvestris) Soma’da objektiflere takıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü yaban hayatının tespiti için ülkenin değişik yerlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar çerçevesinde Manisa’da yapılan gözlemlerde daha önce hep varlığı yönünde duyum alınan ancak görüntülenemeyen Yaban Kedisi objektiflere takıldı.

Ev Kedilerinin Atası Olarak Kabul Ediliyor

Manisa’nın Soma ilçesinde Sarıkaya Mahallesi civarında ilk kez tespit edilerek fotoğraflanan Kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü olan Yaban Kedisi Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaşadığı gibi bildiğimiz ev kedisinin de atası olarak kabul görüyor. Güçlü koku alma duyusu sayesinde insanları çok uzaktan fark ettiğinden ve kendisini gizlediğinden çok fazla görüntülenemiyor.

Son Teknoloji Fotokapanlar ile Görüntüleniyor

Görüntülenmesi çok zor olan bu tür yaban hayvanları DKMP Genel Müdürlüğü’nün yaban hayatı tespitlerinde kullandığı son teknoloji fotokapanlar ile fotoğraflanıyor. Fotokapanlarla yaban hayvanları doğal ortamlarında gözlemleniyor ve yaşam alanları hakkında kesin veriler elde ediliyor.

Saniyenin 5’ te 1’i Kadar Kısa Bir Sürede Çekim Yapabiliyor

Kullanılan son model fotokapanlar iki ayrı çalışma sistemine sahip. İlk çalışma sisteminde ısıya ve harekete karşı duyarlı algılayıcı bulunuyor. Algılayıcının duyarlı olduğu bölgeye giren canlı, fotoğraf makinesini aktif hale getiriyor ve fotoğraf çekimi gerçekleşiyor.

Diğer çalışma sisteminde ise gözle görülemeyen kızılaltı ışınlar kullanılarak görüntü alınıyor. Bu sistemde fotokapanın karşısında ışınları geri yansıtan bir düzenek daha bulunuyor. Fotokapan ve düzenek arasında kızılaltı ışınlar yer alıyor. Bu ışın herhangi bir canlı tarafından kesildiğinde makine aktifleşiyor ve fotoğraf çekmeye başlıyor. Fotoğrafların çekimi ise saniyenin 5’ te 1’ i gibi çok kısa bir sürede gerçekleştiriliyor ve pek çok fotoğraf karesi elde ediliyor.

Vatandaşlar Daha Duyarlı Olmalı

CITES Sözleşmesinin (Nesli Tehlike Altında Olan Bitki ve Hayvan Türlerinin Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme) Ek-II sayılı listesinde yer alan ve koruma altında olan Yaban Kedisi, Manisa’nın yaban hayatı çeşitliliği açısından çok önemli bir konumda yer alıyor. Bu sebeple yaban kedisinin korunması için Manisalı vatandaşların daha duyarlı davranması gerekiyor.

Kaçak Olarak Avlayanlara 3 Yıldan 5 Yıla Kadar Hapis Cezası Uygulanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu türün kaçak olarak avlanılması halinde 2 yıl ile 5 yıla kadar hapis cezası ile 3.200 TL tazminat cezası ve idari para cezası uygulanıyor.

 

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.