Küresel Isınmanın İyi Yanı Yeşillenme

Küresel ısınma nedeniyle atmosferdeki karbondioksit oranının arttığını söyleyen bilim insanları “Bu, bitkilerde gübrelenmeye yol açıyor. Yapraklar daha yeşil, bitkiler daha verimli oluyor” dedi.

Bilim insanları, gezegenimizi bekleyen en büyük tehlike olarak gösterilen küresel ısınmanın iyi tarafını ortaya çıkaran bir çalışma yayımladı. Nature Climate Change adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre, karbondioksit salınımı sayesinde bitkiler daha fazla yeşilleniyor.

Araştırma, 8 farklı ülkeden 32 bilim insanının katılımıyla gerçekleşti. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) sağladığı uydu görüntülerinden de faydalanan uzmanlar, “Küresel ısınma yüzünden atmosferdeki karbondioksit oranı artıyor. Bu durum bitkilerde karbondioksit gübrelenmesine yol açıyor. Bu sayede yapraklar daha yeşil, bitkiler daha verimli oluyor” görüşünü paylaştı.

Makalede, bitkilerin güneş ışığı, karbondioksit ve topraktan aldığı mineralleri birleştirerek şeker ürettiği belirtildi. Bitkilerin ürettiği bu şekerin, meyve ve sebzelerin ham maddesi olduğuna yer veren makalede, “Havadaki karbondioksit miktarı arttıkça, karbondioksit gübrelenmesi ihtimali de artar. Dolayısıyla daha çok şeker üretilir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Sabah

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.