İSTAÇ Katı Atık Depolama Tesislerine Teknik Gezi Düzenlendi

ÇEKÜD gerçekleştirdiği teknik gezilere bir yenisini daha ekleyerek, İSTAÇ’ın (İstanbul Çevre Yönetimi A.Ş.), Kemerburgaz Odayeri’nde tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Günümüzün en büyük çevre problemlerinden olan katı atıklar ile ilgili çalışmaları yerinde görmek ve öğrencilerde özellikle katı atıklar hakkında çevre bilinci oluşturacak öğretmenleri bilgilendirmeyi amaçlayan ÇEKÜD, çevre gönüllüsü öğretmenlerin katılımı ile 6 Ekim 2011 tarihinde İstanbul Avrupa Yakası’nın katı atıklarının depolandığı Kemerburgaz Odayeri Tesislerine teknik bir gezi düzenledi.

Katılımcılar önce Türkiye’de bir ilk olan Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisleri’ni gezerek görevlilerden bilgi aldı. Yetkililer, Avrupa’nın en büyük çöp suyu arıtma tesisinde her gün yüksek kirlilik yükü taşıyan 3.000 m3 Çöp Sızıntı Suyu Membran Biyoreaktör + Nanofiltrasyon teknolojisi kullanılarak arıtıldığını ve bu tesislerin Ön Çöktürme, Membran Biyoreaktör (Nitrifikasyon-Denitrifikasyon-UF Membranları), Nanofiltrasyon Ünitesi ve Çamur Susuzlaştıma Ünitelerinden oluştuğunu ifade ettiler.

Tıbbi Atıklar Yakılıyor

İstaç Yetkilileri Odayeri’nde 1995 yılında kurulan Tıbbi Atık Yakma Tesisinin günde 24 ton tıbbi atık yakma kapasitesine sahip ve 24 saat çalışarak atık imha işlemini gerçekleştirildiğini, atıkların, özel refrakterli fırın içerisinde 1000°C ile 1200°C arasında yakılarak hacimsel olarak %95, kütlesel olarak ise %75 azaldığını söyledi.

Yakma Tesisinde tıbbi atık bertarafı yapılırken aynı zamanda elektrik enerjisi de üretiliyor. Yaklaşık 0,5 MW kapasiteli Türbin Jeneratörler yardımı ile üretilen enerji hem tesis bünyesinde hem de çevredeki idari binalarda kullanılarak böylece geri kazanım sağlanıyor.

Depo Gazından Elektrik Üretimi:

Sahada depolanan evsel atıklar oksijensiz ortamda zamana bağlı olarak fermante oluyor ve kalorifik değeri yüksek %50-60 oranında metan CH4 içeren çöp gazı (LFG-depo gazı) üretiyor. Tesislerde bu gaz toplanıyor, şartlandırılarak gaz motorlarına gönderiliyor ve yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

İstaç Yetkilileri, Avrupa yakası Göktürk-Odayeri ve Asya yakası Şile- Kömürcüoda düzenli depolama sahası gaz toplama ve enerji üretim projesi ile 2030 yılına kadar 3.400 GWh elektrik üretilmesi planlandığını, ayrıca önemli bir sera gazı olan yıllık 1.000.000 metrikton CO2 emisyonun azaltılacağını belirttiler.

Teknik gezi değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.