“İsraf etme ikram et!” Başlıklı “Her Yönüyle Ekmek” Konulu Panel

ÇEKÜD ve Tokat Çevre Ve Kültür Derneği’nden

“İsraf Etme İkram Et!” Başlıklı “Her Yönüyle Ekmek” Konulu Panel

ÇEKÜD ve Tokat Çevre ve Kültür Derneği (TOKAT ÇEKÜD), Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu ve Deha Gençlik ve Spor Kulübü’nün katkılarıyla “İSRAF ETME İKRAM ET!” başlıklı “Her Yönüyle Ekmek” konulu Panel düzenlenecek.

Toplumumuzun ana besin kaynağı olan ekmeğe dikkat çekmek, toplumumuzda ekmek israfının önlenmesi konusunda bilinç oluşturmak, genel olarak israf konusunda toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla 16 Mart 2013 Cumartesi günü Tokat Atatürk Kültür Sarayı’nda saat 19.00’da yapacağımız panele tüm halkımızı bekliyoruz.

Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğu bilinmektedir.

Toplumumuzda ekmek ana besin kaynağı olup, doğal olarak sağlıklı beslenmenin de, sağlıklı toplum olmanın da anahtarlarından biridir. Ekmeğin hayati bir besin kaynağı olması hasebiyle ekmek israfının önemsenmesi ve önlenmesi toplum için ehemmiyet arz etmektedir.

Çeşitli istatistiklere göre günlük üretilen yaklaşık 123 milyon adet ekmeğin 6 milyon adetinin doğrudan çöpe atılmak ya da yanlış değerlendirilmek sureti ile israf edildiğine dikkatleri çekmek istiyoruz.

Sadece tüketimde değil üretimde de israfın olduğu, yanlış tüketim alışkanlığı neticesinde ekmek üretiminde kullanılan araçlardan, katkılara kadar israf edilen işgücü ve kaynaklar da göz ardı edilmemelidir.

Günümüzde ekmek ile ilgili tek sorun sadece israf değil sağlıklı ve kaliteli bir ekmeğe ulaşma konusu da ciddi bir konu olarak karşımızda durmaktadır.

Her gün yediğimiz ve çocuğumuza, ailemize yedirdiğimiz ekmekler sağlıklı mı? İçindeki katkı maddelerini biliyor muyuz? Sağlıklı ve kaliteli bir ekmek nasıl olmalıdır? sorularının cevaplarını da halkımız bu panelde bulacaktır.

Alanında uzman panel konuşmacılarımızdan Vet. Hek. – Helâl ve Sağlıklı Gıda Platformu Sözcüsü Erhan BAĞ panelin moderatörlüğünü yapacak, Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa TAYAR ise ekmeğin sağlık ve hijyen yönünü ele alacak, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım KAYA ekmeğin ekonomik boyutunu ve istatistiksel veriler ışığında üretim ve tüketim sürecini anlatacak, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Ahmet İNANIR ise ekmeğin geleneğimizdeki yerini ve israfın dini boyutunu anlatacak.

Daha fazlası için 16 Mart Cumartesi günü saat 19.00’da israf etmeden ikram eden herkesi Atatürk Kültür Sarayı’na bekliyoruz.