İngiltere’de Gıda Ürünlerinde ‘şeker’ Miktarı Azaltılacak

İngiltere’de bisküvi, çikolata, kahvaltılık gevrek gibi ürünleri üreten firmalara şeker oranını azaltma uyarısı yapıldı. Ülkenin kamu sağlığından sorumlu kurumu gıda ürünlerindeki şeker oranlarını bu yıl yüzde 5, 2020 yılına kadar ise yüzde 20 oranında azaltması için harekete geçti.

Ağustos 2016 tarihli çocuk obezitesini azaltma programı çerçevesinde bir yönetmelik hazırlayan İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu sektörden, ürünlerinin boyutlarını küçültmelerini ya da daha sağlıklı ürünler üreterek şeker düzeyini düşürmelerini istiyor.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu Baş Diyetisyeni Dr. Alison Testone, “Eğer firmalar bu yönetmelikleri uygularsa 2020 yılına kadar İngiltere piyasasından 200 bin ton şeker çıkmış olacak” dedi. İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu’nun yönetmeliği perakende satıcıları, üreticileri, küçük kafeleri, kahve ve fast food zincirlerini kapsıyor.

Şeker oranının azaltılması istenen 9 ayrı kategori içinde kekler, bisküviler, çikolata ve şekerler, dondurmalar, pudingler, yoğurtlar, kahvaltı ürünleri ve tatlı kremalar yer alıyor. İngiltere’de meşrubatlara getirilen şeker vergisi de Nisan ayında yürürlüğe girecek.

Fazla şeker bunamaya neden oluyor

Yine İngiltere’de yapılan bir araştırma, kan şekerinin yükselmesinin alzheimer ve bunamaya neden olduğunu gösterdi. Diyabet hastalarının alzheimer’a yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, yüksek kan şekeri ve bunama arasında da bir bağlantı olduğunu kanıtladı. Buna göre, çok şeker tüketimine bağlı yükselen kan şekeri, bunamada görülen beyin iltihaplanmasına neden oluyor.

Kayank: Dünya, Sabah

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.