GÖKTÜRK-2 Dünyayı 21 Bin Kere Turladı  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, yörüngesindeki 4. yılını tamamlayan GÖKTÜRK-2’nin, dünyada 21 bin 387 tur atarak 23 milyon 800 bin kilometrelik alan görüntülendiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 18 Aralık 2012’de Çin’den LM-2D roketiyle fırlatılarak yörüngesine yerleştirilen Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2’nin, 4 yılda başarıyla görev yaptığını söyledi.

Uydunun devreye alma faaliyetleri ve yörünge testlerinin ardından Hava Kuvvetleri Keşif Uydu Komutanlığına devredildiğini ifade eden Özlü, GÖKTÜRK-2’nin işletme ve görüntü dağıtım faaliyetlerinin Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Özlü, uydu ve yer istasyonu bakım faaliyetlerinin ise Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Özlü, GÖKTÜRK-2’nin faaliyetlerine ilişkin, “GÖKTÜRK-2 uydusu 4 yıl boyunca yörüngesinde 21 bin 387 tur atmış ve tüm dünyadan toplam 23 milyon 800 bin kilometrekarelik alan görüntülemiştir. Görüntüler tüm kamu kuruluşları ile paylaşılmaktadır. Görüntüler afet izleme, şehir planlama, tarım alanları izleme, orman yangınları ve istihbarat alanlarında kamu kuruluşları tarafından kullanılmaktadır” dedi.

Uydu, geçen sürede savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verdi.

GÖKTÜRK-2, dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip bulunuyor.

Yer yüzeyinden yaklaşık 685 kilometre yükseklikteki güneş uyumlu yörüngeye yerleştirilen GÖKTÜRK-2, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

Uydu teknolojilerine yatırımlarını sürdüren Türkiye, son olarak 5 Aralıkta Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden 0,5 metre çözünürlüğe kadar karşılayabilecek GÖKTÜRK-1’i uzaya fırlattı.

Kaynak: AA

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.