Enerjide Depolama Devrimi

Geride bıraktığımız dört yıl içinde güneş enerjisinde üretim ve depolama maliyeti kilovat saat başına 800 dolardan 281 dolara düştü. Bu alandaki sert düşüşün gelecek 5 yıl daha süreceği belirtiliyor.

ABD’nin Kuzey Karolayna eyaleti merkezli bir enerji şirketinin İş Geliştirme Müdürü Spencer Hanes Şikago’daki “Solar Power” konferansında, “Önümüzdeki beş yıl içinde enerji depolamanın en önemli ayağı bataryalar odağında çok büyük ve heyecanlı gelişmeler olacak. Ve şunu söyleyebilirim ki bu ülkenin geleceğini temelden değiştirecek” diye konuştu. Son dört yıl içinde güneş enerjisinin üretim ve depolama maliyeti kilovat saat başına 800 dolardan 281 dolara kadar düştü. Bu maliyetlerin kabaca yüzde 35 daha da azalması anlamına geliyor. ABD’nin Şikago kentinde düzenlenen “Solar Power” konferansına katılan uzmanların büyük bir çoğunluğu söz konusu depolama maliyetlerindeki keskin düşüşün süreceğini belirtti.

“Maliyetler yıllık yüzde 9 düşmeye devam edecek”

“Solar Power” konferansında söz alan Spencer Hanes, “Fiyatları aşağı çeken en önemli unsur elektrikli otomobil endüstrisindeki satışların artması oluyor. Elektrikli otomobillerin büyük kısmını Avrupa ve Çinli tüketiciler satın alıyor. ABD ise lityum iyon pillerin fiyatının düşmesinden faydalanıyor. Maliyet eğrilerinin aşağı yönlü hareketi hepimiz adına müşterilerin istediğini sunmak için büyük fırsatlar ortaya koyuyor” diyor.

Yeşil dönüşümün yakıtı lityum

Küresel çapta fosil yakıtlardan uzaklaşıp yeşil enerjiye yönelimde hissedilir bir yükseliş görülüyor. Elektrikli otomobil ve güneş enerji sistemleri geliştirilirken enerji depolama (batarya) sistemleri yeterince ucuz ve kullanışlı değildi. Ta ki lityum-ion bataryalar ortaya çıkana kadar.

Elektrokimyasal potansiyeli çok yüksek ve oldukça hafif bir metal olan lityumun 2015’ten beri ana kullanım alanını batarya (pilakü) oluşturuyor. Lityum güneş, rüzgar gibi alternatif alanda elde edilen enerjinin depolanmasında da anahtar rol oynuyor. Dünyanın en büyük lityum üreticisi ise yüzde 37 ile Güney Amerika ülkesi Şili.

Lityumu günlük hayatta akıllı telefon, elektrikli otomobil, powerwall, hybrid araç, dizüstü bilgisayar, tablet ve tamir aletlerine enerji sağlamak için sıkça kullanıyoruz. Bir rapora göre 2025’te lityum bazlı batarya piyasası, hâlihazırdaki tüm lityum pazarının iki katına ulaşacak. Dünya çapında üretilen lityumun yüzde 70’i elektrikli araçlar, e-bisiklet, geleneksek piller ve enerji depolamada tüketilecek. Şili, Arjantin, Bolivya, Çin ve Tibet dünya lityum üretiminin yüzde 66’sını elinde tutuyor.

Kaynak: Dünya

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.