Dünyada 52 Ülke Aç!

117 gelişmekte olan ülke için hazırlanan ‘Küresel Açlık Endeksi’ hala dünyada açlığın önemli bir problem olduğuna dikkat çekiyor. Beş yıl öncesine göre açlıkta yüzde 22 iyileşme kaydedilmesine rağmen halen 52 ülkenin insanları ‘ciddi ve endişe verici’ açlık seviyesinde bulunuyor. Türkiye listede var ancak en düşük ikinci açlık seviyesine sahip.

ABD, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri gibi gelişmiş ülkelere bu endekste yer verilmiyor. Aslında son ekonomik kriz sonrasında gelir dağılımı eşitsizliğinin artmasıyla bu ülkelerde de oldukça yüksek bir nüfus yetersiz besleniyor. Ancak endeksi hazırlayanlar sadece ‘gelişmekte olan’ ülkelerle ilgileniyorlar.

Küresel çapta 795 milyon kişi yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Her yıl beş yaşının altındaki 3.1 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor ki bu küresel çocuk ölümlerinin neredeyse yarısını oluşturuyor. 161 milyon çocuk ise yetersiz beslenme nedeniyle kısa kalıyor. 51 milyon çocuğun ise yine yetersiz beslenme nedeniyle kiloları boylarına göre çok çok düşük.

Rapora göre Türkiye’nin de en büyük problemi de ‘bodur’luk. Yetersiz beslenen çocuklar normalin altında boya sahip oluyorlar. Bu da Türkiye’nin endeks sıralamasından çıkmasını engelliyor. Yoksa nüfusunun yüzde 0.2’si yetersiz beslenen, beş yaş altı çocuk ölümlerini yüzde 1.9’a kadar indirmeyi başaran Türkiye ‘bodur’luktan kurtulamıyor. Açlık konusunda en kötü ülke Orta Afrika Cumhuriyeti. Bu ülkede açlık endeksi 46.9. 4.6 milyon kişilik ülkede 2.1 milyon kişi açlık çekiyor.

Kaynak: Hürriyet

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.