Dünya Çevre Günü Ve İsraf

Çevre nedir?

Çevre gününün amacı nedir?

Çevre deyince ne anlıyoruz?

Çevrenin bozulmasına sebep: İsraf

İsraf sadece su ve ekmek midir?

Dünya Çevre Gününü niçin kutluyoruz?

Çevre deyince ilk olarak insanların yaşadığı alan akla gelse de sadece insanlar değil, bitki ve hayvanlar ile bilinen ve bilinmeyen her türlü canlının yaşadığı ve hatta sadece dünyadan ibaret olmayan evreni içerisine alan büyük bir kapsam akla gelir.

1972 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda ilan edilmiş tarihi bir gün olan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün amacı doğal çevreyi koruyarak insanların refah içerisinde yaşamalarını sağlamaktır.

Çevre deyince aklımıza gelen su, hava, toprak ve bazen de ağaçlarsa da aslında çevre EVREN ve evrendeki her şeydir. İşte aciz ve bencil olan insanoğlu daha ilk kararlarını dahi kendi refahı için kanunlaştırmıştır. Oysa çevre sadece insanlar için değil evrendeki her türlü canlıya yaşam alanıdır.

İnsanların doğal ihtiyacı olan beslenme ilk zamanlarda doğadaki hazır olanı tüketmekle başladı. Nüfusun artmasıyla daha uzun ömürlü olan besin maddeleri ve bunları koruyucu katkı maddeleri ile ambalajlar oluşturuldu. Üretimin artması için genetiği değiştirilmiş gıdalar, kimyasallar ve her biri ayrı bir zehir olan zirai ilaçlarla beslendi. Ve nitekim biriken stokların erimesi, gözünü para hırsı bürümüş insanoğlunu daha fazla tüketime zorlamıştır. Halen yanlış öğretilmeye devam eden iktisat terimi aslında söylendiği gibi “kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların karşılanması” değildir. İktisat “sonsuz kaynakların ihtiyaçların sınırlanarak kullanılmasıdır”.

Hayatın her karesinde daha fazla tüketmeyi öğreten sözde iktisat aşırı kaynak tüketimi yani İSRAF ile çevre kirliliğine en büyük destekçidir. İnsanların temel ihtiyacı olan barınma, giyinme ve beslenme ahlakın yozlaşması ile artık temel ihtiyaçlardan çıkmış yerini lükse bırakmıştır. Sayılı nefesimizin olduğu üç günlük dünyada bir göz odada yaşanabilirken gökdelenlerin inşaası, gardıroplarımızdaki bin bir çeşit elbise, ayakkabılar ve kuş sütünün eksik olmadığı sofralarımız…

Peki çevre hava, su ve topraktan ibaret değilse israf sadece ekmek, su ve oksijenden mi ibarettir? Değilse neden her yıl “şu kadar ekmek israf oldu, barajlar dolmadı, hava kirliliği arttı” diye feryat ediyoruz? Hepimiz iyi biliyoruz ki israf; akla gelebilecek her türlü ihtiyacın karşılandıktan sonra saçıp savurulandır, diğer canlıların hakkına girmektir.

Öyleyse neden çevre gününü kutluyoruz! Çünkü dünyadaki obez sayısının 2.1 milyara ulaştığı, medeniyet asrında savaşların, sömürgelerin, soykırımların devam ettiği, bilinçsiz üretim ve tüketimin arttığı, çevre ahlakının bozulduğu, yeşili korumanın anlamını yitirdiğini görüp bilsek te “farkındalık” oluşturmak ve içimizdeki “nesillerimize daha iyi bir çevre bırakabilme” ümidi ile 5 haziran dünya çevre gününü kutluyoruz.

 

05.06.2014
Ümit Soner
ÇEKÜD Akdeniz Bölge Temsilcisi