Çölleşme Riskimiz Büyük

Türkiye Çölleşme Risk Haritası’na göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 47’si orta ve üzeri çok yüksek çölleşme risk grubunda yer alıyor.

Birleşmiş Milletlerin çölleşme konusunda “hassas” olarak değerlendirdiği Türkiye’nin çölleşme risk haritasının çıkarıldığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Türkiye’nin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi ve ülkemizin risk haritası çıkarıldı” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM)’in çölleşme konusunda Türkiye’yi “hassas” olarak değerlendirdiğine dikkati çeken Bakan Eroğlu, çölleşmeyle mücadelenin en önemli unsurlarından birisinin ülke genelinde çölleşmeyi izleyerek, öncelikli ve hassas alanları tespit etmek olduğunu ifade etti.

Eroğlu, bu doğrultuda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK-BİLGEM tarafından 1,5 yıl süren proje kapsamında çölleşme açısından öncelikli ve hassas alanların tespit edildiğini kaydetti. Türkiye’nin yüzde 47’si orta ve üzeri çok yüksek çölleşme risk grubunda yer alıyor. Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak görülürken; Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi ise orta ve yüksek risk grubunda.

Kaynak: Dünya

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.