Çevre Dostu Bayram Önerileri

Bayramlar neşe, mutluluk ve acıların paylaşıldığı günlerdir. Bir ay boyunca bir taraftan oruç tutarak nefis terbiyesi yaparken diğer taraftan ibadet, tefekkür ve yardımlaşma faaliyetlerini arttıranlar  için sevinmek ve tebrikleşmekten daha güzel bir sonuç olmasa gerek. Peki, Bayramlardaki ziyaret trafiği içerisinde özellikle nelere dikkat etmeye çalışmalıyız ?

İletişim trafiğine dikkat !

Bayram boyunca akraba ve yakınların, dost ve arkadaşların, hasta, mağdur ve kimsesizlerin ziyaret edilmesi; dert ve sıkıntılarına, sevinç ve mutluluklarına ortak olunması öncelikli sosyal görevlerimiz arasında bulunmaktadır. Bayramlardaki iletişim trafiğinde doğallık ilk tercihimiz olmalı, daha canlı ve daha sağlıklı bir iletişim için; cep mesaj yerine telefon görüşmesi, telefon yerine yüz yüze görüşme imkanları zorlanmalıdır. Bayramlar çocuklar için ayrı bir heyecan kaynağıdır. Bayram tatillerinde onlara daha çok ilgi gösterip vakit ayırmamız, hele hele küçük hediyeler vermemiz bayramları onların ruhunda daha bir unutulmaz kılacağından şüphe yoktur.

Ulaşım tercihlerine dikkat !

Öncelikle şehir içi ve şehirler arası seyahatlerde trafik yoğunluğunu azaltacak en ekonomik ve en sağlıklı toplu ulaşım araçları, kısa mesafelerde ise mümkün olduğunca yaya ulaşımı tercih edilmelidir. Şehir içi ve şehirler arası yollarda belirlenmiş hız limitlerine uyulması hem bayramı zehir edecek trafik kazalarını önleme, hem de yakıt tüketiminden kaynaklanacak ekonomik ve çevresel kayıpları asgariye indirme açısından çok yerinde olacaktır. Hızla bozulan ekolojik dengenin, son derece artmış bulunan astım ve kanser hastalıklarının havaya, suya ve gıdalarımıza karışan ağır mateller ve zehirli gazlardan kaynaklandığı unutulmamalıdır.

Beslenme trafiğine dikkat !

Bir aylık oruçtan sonra, en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri Ramazan ayında düzene sokulan kişisel gıda tüketim alışkanlıklarının devam ettirilmesi, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulması, sade ve organik gıdalardan ihtiyaç miktarı alınmaya özen gösterilmesidir. İkram trafiğinin pik yaptığı ve bayrama özgü ısrarlardan dolayı gıda tüketiminin arttığı bu özel günlerde görsel çevremizin iç dünyamızı yansıtacak şekilde tertemiz tutulması; poşet, pet şişe ve ambalaj atıklarının geri dönüşümünün daha bir özenle sağlanması ayrı bir incelik olacaktır.

Gönül kırmamaya dikkat !

Bayramlarda ihmal edilmemesi gereken konuların başında hasta ve yaşlı ziyaretleri geliyor. Bu ziyaretlerde görsel kirliliğe olduğu kadar gürültü kirliliğine dikkat edilmeli; hastane ve huzurevlerine yapılacak ziyaretlerde muhataplarımızın bu konudaki hassasiyetleri gözardı edilmemelidir. Her zaman olduğu gibi bayramlarda yapılacak kalabalık ev ziyaretlerinde ve geç vakitlere sarkan balkon sohbetlerinde gürültü kirliliğine dikkat edilerek, komşularımızın mutluluklarına gölge düşürecek davranışlardan kaçınılmalıdır.

Çevre ve gönül dostu halkımıza kucak dolusu sevgiler, saygılar ve nice mutlu bayramlar…

 

06.08.2013

Süleyman Yorulmaz

ÇEKÜD