ÇEKUD Adıyaman’da

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKÜD) başlatmış olduğu “Sofrada Sıfır Artık” Projesi, Adıyaman Üniversitesi Çevre Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çevre Topluluğu tarafından Adıyaman Üniversitesinde de uygulanmaya başlandı.

Sofrada Sıfır Artık projesi için hazırlanan görseller yemekhanelere yerleştirilerek bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri başlatıldı. Hazırlanan afişler ve bilgilendirme çalışmaları ile öncelikle yemekhanelerde ihtiyaçtan fazla yemek alınmaması ve alınan yemeğin çöpe dökülmemesi sağlanacak.

Projeyle, yerde gördüğü ekmeği baş üstüne kaldıran düşünceyi ve sorumluluğu sofralarımıza her zaman konuk ederek daha duyarlı ve sorumluluğunu her yönüyle uygulayan bir toplum yaklaşımına geçilmesi hedeflenirken kültürümüze ait olmayan yanlış tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik bireysel ve toplumsal farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

Adıyaman Üniversitesinde proje kapsamında israfı önlemek ve farkındalığı artırmak için afiş çalışmaları yapılmış olup Üniversite merkez ve ilçe yerleşkelerinde yemekhanelere ve kantinlere yerleştirilerek ekmek ve yemek israfının durdurulması için ilk adım atıldı. Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrencilerinden yoğun ilgi gören proje kapsamında konferanslar düzenlenerek projenin Adıyaman’da aktif hâle getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Adıyaman Üniversitesi Çevre Topluluğu tarafından projenin uygulanabilirliğini artırmak adına etkinlikler yapılarak farkındalık oluşturulacak.

Proje hakkında bir değerlendirme yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, işlerinin eğitim olduğunu ve toplumumuzu ayakta tutan değerleri korumaya gayret ettiklerini ifade etti. Bizim toplumumuzun temelinde vefa ve saygı kültürünün olduğunu söyleyen Prof. Dr. GÖNÜLLÜ şöyle konuştu: “Üniversite olarak nesiller yetiştiriyoruz. İşimiz sadece bilgi vermek ya da ilim öğretmek değil bunların yanında hikmeti de öğretmek amacımızdır. Bu proje ile öğrencilerimize ilk olarak yemeğine saygı göstermesini ikinci olarak ekmeğine, yemeğine vefa göstermesini öğretmeye çalışıyoruz. Bin yıllık geçmişimizden bu yana kültürümüzde ekmek öpüp başımıza koyduğumuz önemli bir kutsalımızdır. Bu projemizle bu kültürü yeni nesillere aktarıp inancımızın bir gereği olarak da bizden istenen israfın önüne geçmiş olacağız. Tüm akademik ve idari çalışanlarımız ile öğrencilerimizi bu projeye uymaya çağırıyorum. Projemiz Üniversitemize hayırlı olsun.”

Adıyaman Üniversitesi’nde yapılan Sofrada Sıfır Artık proje çalışma görüntülerine ulaşmak için tıklayınız