Biosun Pamukova Tesisi Ziyaret Edildi

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet ALP ve Yrd. Doç. Dr. Özer Uygun’dan oluşan ÇEKUD heyeti tarafından, Sakarya’nın Pamukova ilçesinde  evsel ve hayvansal katı atıkların toplanması, aktarılması, ayrıştırılması ve geri kazanımı alanında faaliyet gösteren ve entegre katı atık yönetim tesisi olarak kurulmuş ülkemizdeki ilk tesis olan BİOSUN Katı Atık İşleme ve Enerji Üretimi Tesisi’ne 07.Ekim 2015 tarihinde tesisin işleyişiyle ilgili bilgi almak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere bir ziyaret gerçekleştirildi.

Tesisinizin kurulduğu yer civarında yaşayan çevre halkından tesis hakkında “biyolojik ve kimyasal atıkların yakılarak çevreye, doğaya, hayvanlara ve insanlara çok büyük zararlar verdiği, çevre yerleşim yerlerinde büyük oranda koku problemini ortaya çıkardığı, ayrıca yetiştirilen tarım ürünlerinde ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara yol açtığı” şeklinde ÇEKUD’e ulaşan birtakım şikayetler BİOSUN yetkililerine aktarıldı ve şikayetler hakkında yerinde incelemeler yaparak firma yetkililerinden sorunlar hakkında bilgileri alındı.

Ziyaret sırasında tesis ana hatlarıyla gezilmiş, tesisle alakalı Strateji Araştırma Analisti olarak görev yapan Emir Nahum’dan bilgi alınmıştır.

Tesis Pamukova, Geyve, Arifiye ve kısmen Sapanca ilçelerinin evsel atıkları dışında hal-pazar atıkları, çamurlar ve hayvan (tavuk) dışkılarını kullanmaktadır.

Ziyaret sırasında özellikle koku problemine yol açan sebepler üzerine durulmuş,  kokunun nedenleri ve bu konuda alınan önlemler araştırılmıştır. Nahum tarafından verilen bilgide koku çıkan üç yer olduğu  (gübre, çadır ve filtre ile atık taşıyan kamyonlarda oluşan sular), TÜBİTAK’ın baca çıkışlarını kontrollerinde değerler az iken, 2015 başından beri bacadan çıkan koku değerlerinin zaman zaman limitlerin üzerinde olduğu, bacalara kokuyu tutan belirli sprey solüsyonları sıkıldığı ve bacalardan şu anda limitlerin üzerinde koku çıkmadığı ifade edilmiştir. Tesise atık girerken ve yükleme yapılırken açılan kapılar  nedeni ile çıkan kokuların da yeni bir uygulama ile azaltılması yönünde çalışmaların da devam ettiği bildirilmiştir. Ayrıca daha önceleri dış mekanda var olan bir sistemden kaynaklı toz çıkışının da sistemin içeri alınması ve prosesin değiştirilmesi ile giderildiği ifade edilmiştir.

Tesis yetkililerinin ÇEKUD heyetine karşı tutumları gayet olumlu olmuş ve firma yetkilileri tüm önerilere ve iş birliklerine açık olduklarını, şikayetlerin yeniden dizayn edilecek web sayfasında oluşturulacak şikayet linkine bildirilebileceğini, kesinlikle dikkate alınacağını açıklamışlardır.