Adana Fidan Borcunu Ödedi

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), İhsan Çevre ve Gelişim Derneği ve KEŞŞAF Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü Derneği işbirliği ile Adana ili Çukurova Kurttepe Mevkiinde   600 adet fıstık çamı toprakla buluşturuldu.

16 Aralık Pazar günü saat 10:00’da başlayan programa; Adana valisi Hüseyin Avni COŞ’u temsilen Orman ve Su işleri Bakanlığı 7.Bölge (Doğa Koruma ve Milli Parklar Koruma Müdürü) Sayın Ethem BOZ, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Ahmet KIRILMAZ, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa TÜRK, Orman İşletme Müdür Yardımcısı Sayın Muhammed Aslanhan, ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz, Ihsan Çevre derneği, Nilüfer Hanımlar derneği, Keşşaf izcilik klübü üyeleri, izciler ve çevre dostları  katıldı.

Programda; Orman ve Su işleri Bakanlığı 7.Bölge Müdürü Sayın Ethem BOZ, Sayın valimizin selamını ileterek konuşmasına başladı. “ÇEKÜD, İhsan Çevre ve Gelişim Derneği ve KEŞŞAF Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü’ne önemli bir hizmeti ifa ettiğinden, böyle güzel bir organizasyonu Adana’da yapmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Ahmet KIRILMAZ da ÇEKÜD’e bu güzel hizmetinden dolayı teşekkür etti. Ayrıca  İhsan Çevre ve Gelişim Derneği ve KEŞŞAF Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü’ne teşekkür ederek ”Bu hizmetlerle borcumuzu ödediğimizi, çevreyi, doğayı bozduğumuz kadar düzeltmemiz ve güzelleştirmemiz gerektiğini” belitti.

ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz ise konuşmasına ÇEKÜD Yönetim Kurulunun selamını ileterek başladı. ” Bu etkinlik ÇEKÜD’ün Bir Fidan Borcun Var kampanyası bünyesinde düzenlenmiştir. İki yıl önce Sen Yoldan Kimse Yok kampanyası bünyesinde Menekşe köyünde harnup dikmiştik. Arkadaşlar arazinin etrafını tel örgü  çevirmişler, her sene bakım ve sıklaştırma yapıyorlar. Bizler sadece dikmekle kalmıyor, diktiğimiz fidanların takibini de yapıyor, topluma bu bilinci vermeye çalışıyoruz.

Burada fıstık çamı dikmek için toplandık. Fıstık çamı odun dışı en önemli orman ürünüdür. Sahile yakın kesimlerde fıstık camını,  yükseklere çıktıkça karaçam ve iğne yapraklı diğer türleri tercih ediyoruz. Aynı şekilde okullarda uyguladığımız Tohumdan Fidana projelerinde genellikle bu türleri kullanıyoruz. Çocuklarımıza uygulamalı ağaçlandırma ve koruma bilinci aşılamaya çalışıyoruz.

Bizler günlük zaruri ihtiyaçlarımızı karşılarken bilerek yada bilmeyerek doğaya zarar veriyoruz. Örneğin bir otomobil için 5 ton maden cevheri kullanılıyor.  Kullan at mantığını çok çevreci bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Hele hele atık maddelerimizi sokağa hiç atamayız. İhtiyaçlarımızı karşılarken uzun süre kullanacağımız eşyalarımızı seçersek doğaya daha az zarar vermiş oluruz.

Ağaçlandırma bizim kadim kültürümüzde var. Şehir hayatı bizlere bunu unutturmaya çalışıyor, biz de çeşitli  faaliyetlerimizle bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz.

Ekolojik olarak stratejik konumda bulunan ormanlarımız iklim ve toprak yapısındaki çeşitlilikten kaynaklanan bir biyolojik zenginliğe sahiptir.

Ormanlarımızda toplam 9000 bitki türü olup bunların yaklaşık 3000 tanesi endemik türlerdir.

Ormanlık alanlarda aromatik bitkiler yetiştirilmesi de orman köylüsü için önemli bir geçim kaynağı.

Dünyamızda ormanlık alanları karasal alanların % 30 u. Ülkemizin orman varlığı ise toplam alanın %27 si. Orman Bakanımız her yıl milyonlarca fidan dikiyor. Bu fidanları 10-15 yıl sonra farketmeye başlayacağız.

2008 İstanbul’da başlayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği ile bu güne kadar 2,5 milyon hektar alan ağaçlandırıldı.

Dünyada her yıl 13 milyon Ha orman alanı yok oluyor.

Ülkemizde yılda ortalama 10 000 Ha, dünyada 400 bin Ha orman alanı yanıyor. Kaçak kesimlerden dolayı saniyede, bir futbol sahası büyüklüğünde orman alanı kaybediyoruz.

Bu rakamlar bu konuda ne kadar çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor.”

Yorulmaz konuşmasını teşekkür ederek tamamladı.

Açılış konuşması yapan ÇEKÜD Adana il temsilci HÜSEYİN DOĞAN

“Dernek olarak çeşitli faaliyetlerimizden biri de çevre faaliyetleridir. İçinde yaşadığımız çevreyi çok önemsiyoruz. 7 milyar insanın yaşam alanı olduğu için önemsiyoruz. İnsanların daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmesinin, çevre duyarlılığı ile olacağına inanıyoruz.

Allah’ın yarattığı bu çevrenin , tahrip edilmesinden, tüm canlı  nesillerinin yok edilmesinden; yaptıklarımız yüzünden dünyanın ısınması ve bunun sebep olduğu ,çevre sorunlarından ,sorumlu olduğumuzu düşünüyoruz

Çevreye karşı sorumluluğumuzu, ağaçlandırma yaparak gerçekleştiriyoruz. 2010 yılında  “SEN YOKSAN KİMSE YOK” kampanyası bünyesinde Orman Bölge Müdürlüğü’müz  ile koordineli olarak,  ÇEKÜD ve Nilüfer Kültür Yardımlaşma Derneği işbirliği ile Menekşe köyü yakınında  harnup fidanı diktik.

Ayrıca diktiğimiz fidanların bakımını yapıyoruz, sahanın etrafını ihata edip, ağaçların daha güvenli büyümesini sağladık.

Çocuklarımızda çevre bilinci oluşturmak amacıyla  ÇEKÜD’ün desteği ile “ÇEVRE SİZSİNİZ’’ konsepti altında Adana genelinde ilköğretim ve orta öğretim okullarında resim ve proje yarışması düzenledik.

Bugün ise burada toprakla buluşturacağımız 600 civarındaki fıstık çamı ağaçlandırma  çalışmamızın ikinci halkasını  oluşturacaktır. Biz bu zincirin halkalarını çoğaltmak istiyoruz. Bu çalışmalar sonunda Çukurovamızın toprakları daha zenginleşip, güzelleşecek, havası daha temiz olacak. Sonuçta insanlarımız daha mutlu olacak.           

Ağaçlandırma çalışmamızı yetkililerimizle, ailelerimizle çocuklarımızla beraber şenlik havasında yapmak bizlere büyük mutluluk ve huzur vermektedir. Bir fidanın toprakla buluştururken fidanların bize şöyle seslendiğini duyar gibiyiz.

’’Ben sadece minik bir ağaç değilim. Doğanın size uzanan eliyim. Büyüyünce sadece ağaçlardan oluşan bir orman da olmayacağım. Ben aslında bütünüyle bir çevrenin, yemyeşil bir tabiatın, masmavi denizlerin, içilebilir suların, yaşanabilinir bir ülkenin ve tertemiz bir dünyanın fidanıyım.

Dengesi giderek bozulan, kaynakları hor kullanılan dünyanın gelecek nesillere miras kalması için benim gibi milyonlarca fidana ihtiyaç var.”

Bu düşünceler bizim daha çok çalışmamızı gerektiriyor.

İnşallah ağaçlandırma çalışmaları yanı sıra çeşitli çevre faaliyetlerimiz devam edecektir.   dedi.

Etkinlik fidan dikimi ardından yapılan ikramlarla son buldu.