2016 Yılında Yaklaşık 3 Milyon Alabalık Derelerle Buluşacak…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü orman içi sularda doğal ve endemik alabalık türlerimizin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı ilkesi çerçevesinde üretim ve tabiata salım çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede 2016 yılında yaklaşık 3 milyon alabalık derelerle buluşacak.

Orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonlarının artırılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bu proje ile bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, tabii türlerimizin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi hedefleniyor.
2015’te 1 Milyon 510 Bin Alabalık Orman İçi Sulara Salındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı dere, göl, gölet gibi orman içi suların yerli türlerimizle balıklandırılması için uygulamaya koyulan “Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” çerçevesinde 2015’te 1 milyon 510 bin alabalık yavrusunu bu sulara bıraktı. 2016 yılında ise yaklaşık 3 milyon alabalığın sularla buluşmasını hedefliyor.

Proje çerçevesinde öncelikle dere ve göllerden anaç alabalıklar yakalanıyor ve yumurta alımı için havuzlarda besleniyor. Yumurtalar sağıldıktan sonra ise kuluçka döneminde özenle muhafaza edilerek yumurtadan çıkmaları sağlanıyor. Bu üretim çalışmaları ise Trabzon Altındere, Mersin Çamlıyayla ve Bolu Abant Üretme İstasyonlarında yapılıyor. Büyük bir hassasiyet içinde büyütülen yavru alabalıklar bırakılacakları suyun uygun sıcaklıkta olup olmadığı kontrol edildikten sonra salınıyor. Başka bir deyişle üretilen yavrular anaçlarının alındıkları kaynağa bırakılıyor.

 

2023 Yılına Kadar 50 Milyon Alabalık Bırakılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şuursuz ve aşırı avlanma neticesinde nesli tükenme tehlikesi altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması için uygulanan proje çerçevesinde, 2023 yılına kadar 50 milyon alabalığın orman içi sulara bırakılarak, dereler ile buluşturulmasının planlandığını söyledi.

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.