GÜBRETAŞ’la ÇEKÜD’ün 10 Bin Fidanı Yeşerten Projesi Hayat Buldu

Sosyal sorumluluk projeleriyle tarım sektörüne örnek olan Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GÜBRETAŞ), ÇEKÜD işbirliği ile GÜBRETAŞ Hatıra Ormanı’nda 10 bin fidanı toprakla buluşturdu. İstanbul Çekmeköy’de düzenlenen fidan dikim törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta, ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

“Her fidan gelecek nesillere ‘mektup’ niteliği taşıyor”

Törende konuşan GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu, dikilen her fidanın gelecek nesiller için bir mektup niteliği taşıdığını söyledi. Kutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim değerlerimizde toprakla ve tarımla uğraşmak ya da bir ağaç dikip yetiştirmek, bir insanın gelişimine katkıda bulunmak kadar önemli görülmüştür. Diktiğimiz her fidanın, gelecek nesillere yazılan bir ‘mektup’ olduğunu düşünüyorum. Yarım yüzyılı aşan bu sürede GÜBRETAŞ, sektörde birçok yeniliğe öncülük ederek büyüdü, gelişti, değişti. Ama GÜBRETAŞ için kuruluşundan bu yana değişmeyen şeyler de oldu: Bu topraklar için değer üretmek çabası.”

GÜBRETAŞ’ın son yıllarda yatırımlarını sosyal sorumluluk projeleriyle desteklediğinin altını çizen Kutlu, “Kurulduğumuz tarihten bu yana her zaman Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yerimizi korurken, özellikle son 10 yıldaki atılımlarımızla sektörün uluslararası oyuncularından biri olma yolunda adımlar attık” dedi.

“Bu topraklara değer katıyoruz”

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta ise, törende yaptığı konuşmada, “Bu fidanlar kök saldıkça büyüyecek, ülkemizle birlikte büyüyecek. GÜBRETAŞ olarak biz de daima bu topraklara değer katma çabasını sürdürerek, istikrarlı yükselişimizi gelecek yıllara taşımak için çalışıyoruz” dedi.

GÜBRETAŞ’ın sosyal sorumluluk projelerinin odağında toplumsal fayda ve eğitim olduğunu ifade eden Balta şöyle devam etti: “Bu topraklardan aldığımız gücü yine bu toprakların hizmetine sunmak hedefiyle sosyal sorumluluk alanında da sektörümüze öncülük ettik. GÜBRETAŞ’ın yıllardır sürdürdüğü bu sosyal sorumluluk çalışmalarının merkezinde toplumsal fayda ve eğitim vardır. İskenderun ve Kocaeli’nde bu dönem yaptırdığımız okulların yanı sıra, 2007’den beri ziraat fakültesi öğrencilerine özel eğitim bursu ile destek oluyoruz. Bunun yanı sıra çiftçilere ve sektördeki ziraat mühendislerine yönelik eğitim faaliyetlerini de sürdürüyoruz. Bu anlayışımızın en yeni örneği olan GÜBRETAŞ Hatıra Ormanı ile burada, toprağa bu bakış açımızı dikeceğiz. 10 bin ağacı daha toprakla buluştururken, gelecek kuşaklara 10 bin güzel mektup daha yazdığımızı düşüneceğiz. Bu orman, hepimiz için hayırlı uğurlu olsun.”

”Ağaca değer veren yöneticilere ihtiyacımız var”

ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz da, konuşmasına Gübretaş’la ÇEKÜD’ün yıllar önce, 2007 yılında Konya’da yaptıkları ağaçlandırma çalışmasını hatırlatarak başladı.  Yorulmaz, ‘’Gübretaş, tarım sektöründe başlayan faaliyetlerini yeni açılımlarla devam ettiren ve Türkiye’nin ilk’lerini başarmış bir sanayi kuruluşumuzdur. Ayrıca  üretim ve pazarlama ağıyla tüketiciye verdiği güveni çevreye yaptığı destek ve yatırımlarla pekiştirerek değerini bir kat daha artıracağının farkında olan bir yönetici kadrosu olduğuna inandığım bir kuruluşumuzdur”dedi.

Bugüne kadar gerçekleştirilen ağaçlandırma kampanyalarının ormanlarımızın korunması konusunda oluşan sosyal bilince katkı sağladığına dikkat çeken Yorulmaz, ”Bütün olumsuz eleştirilere rağmen orman alanlarını artıran nadir ülkelerden biri olmamız ve son yıllarda küresel ölçekte orman varlıklarını artıran ülkeler arasında ilk üçe girmemiz oldukça sevindirici. Ormanlar kent ekolojisinin de önemli bir parçası.  Kent ormanlarının, korulukların, ağaçlık alanların  ulaşılabilir hale getirilmesi kent halkının en büyük hakkı ve ihtiyacı. Orman kaynaklarımızın artırılması konusunda yakaladığımız trendi kent ormanları konusunda da yakalayıp Türkiye’nin küresel ölçekte birincilikler seviyesine çıkarılması en büyük dileğimiz. Ayrıca ağaca değer veren yöneticilere ihtiyacımız var’’ mesajını verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin programa katılmasının önemine de değinen Yorulmaz, ”Kent ölçeğindeki ulaşılabilir yeşil alan oranlarımızın, kişi başı 2-3 m2’lerden 20-30 m2’ler seviyesine çıkarılması 2023 için en büyük hedeflerden bir olmalı. Çeküd bu hedefe ulaşmak için kendisine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır’’ çağrısında bulundu.

 “Kalkınırken çevreyi korumak imkansızı başarmaktır”

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce  Türkiye’nin kalkınırken çevreyi koruduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: : “Orman miktarını artıran bir ülke olmamız çok önemli.  Eğer Türkiye kalkınamayan, sanayileşemeyen bir ülke olsaydı her yer yeşillik olabilirdi ve bu durumu normal karşılardık. Ancak sanayileşen, inşaatta dünya ikincisi olan, kendi tankını üreten, kendi uçağını üretmeye talip olan bir ülkenin tüm bunları yaparken çevreyi koruması ve ormanlık alanlarını artırası muazzam bir olaydır. Biz kendi kaynaklarımızla büyüyen bir ülkeyiz. Tarım Kredi Kooperatiflerini ve GÜBRETAŞ’ı can-ı gönülden tebrik ediyorum. Ormanlar meselesi öbek öbek gelişmiş bir mesele. Gönül ister ki sadece belli yerlerde değil, her yerde orman olsun. Bunun fiziksel olarak hemen gerçekleşemeyeceğinin farkındayım ancak uzun zaman sonra da olsa bunu başaracağımızı biliyorum.”