Fransa’da Gıdaları Çöpe Atma Yasağı

Fransa’da marketlerin gıda maddelerini çöpe atmaları yasaklanarak, son kullanma tarihi geçen gıda mamüllerini hibe etmeleri ya da yeniden değerlendirilme mecburiyeti getirildi.

Fransa’da yeni yapılan bir kanunla marketlerin ve toptan satış yapanların gıda maddelerini çöpe atmaları yasaklandı. Meclis tarafından alınan karara göre satılmayan gıda maddeleri tüketilemez hale getirilmeyecek. Fransız milletvekillerinden birisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, market ya da toptancıların satamadıkları gıda maddelerinin üzerine klor dökerek tüketilemez hale getirilmesinin bir ‘skandal’ olduğunu söyledi.

Yeni kanuna göre satılmayan gıda maddeleri, ihtiyaç sahiplerine hibe edilecek, ya da ziraatta gübre olarak kullanılmak üzere kompost haline getirilecek. 400 metrekareden fazla bir alanda bulunan marketler, satılmayan gıda maddelerinin dağıtımı için bir yardım kuruluşuyla anlaşma imzalamaya mecbur edildi. Ayrıca yeni kanun gereği, okullarda gıda ürünlerinin israf edilmemesi için dersler verilecek.

Gıda toptancıları, yeni kanuna tepki göstererek kendileri tarafından çöpe atılan gıda maddesi miktarının, toplamın yalnızca yüzde 5’ini oluşturduğunu bildirdiler ve alınan kararın hedefini şaşırdığını öne sürdüler. Ayrıca toptancıların zaten ülkenin en büyük gıda hibecisi oldukları ve yardım kuruluşlarıyla sıkı işbirliği içinde bulundukları kaydedildi.

Fransa’da her tüketici, yılda 20-30 kg gıda maddesini çöpe atıyor ve böylece her yıl 12 ile 20 milyar Avroya kadar gıda israfı yapılıyor. Enerji dönüşümü kanun tasarısının bir parçası olan gıda maddeleriyle ilgili karar, hükümetin 2025 yılına kadar gıda israfını yarı yarıya azaltma hedefine doğru attığı ilk adımlardan birisini teşkil ediyor.

Kaynak: Dünya Bülteni

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.