‘Ekolojik Yaşam Kenti’ Antep Fıstığıyla Isınacak

Türkiye’nin “ilk ekolojik yaşam kenti”nin ısınmasında fıstık kabuğu kullanılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Enerji Yöneticisi Ayşegül Tekerekoğlu, ekolojik kent ve ev projelerini değerlendirdi.

Türkiye’de ilk pasif ev olma özelliğine sahip “ekolojik ev”den sonra, şimdi de bu evi model alarak “ekolojik kent” kurulacağını anlatan Tekerekoğlu, projenin, müstakil konutlar, siteler, okuldan hastaneye kamu binalarıyla dünyanın sayılı projelerinden olduğunu belirtti.

Tekerekoğlu, “ekolojik kentin”, Kilis-Gaziantep yolu üzerinde 3 bin 200 hektarlık alanda kurulacağı ifade ederek, raylı sistemli ulaşımı, yeşil çatıları, fotovoltaikleri, kendi atığını kendi yönetme, kendi yağmur suyunu toplama, gri suyunu arıtma, mahalle bazında merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları müzesiyle örnek kent olarak tasarlandığını anlattı.

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, arsanın 1/1000’lik planını bu şekilde çıkardı. İhaleleri alacak firmalar kurallara uymak zorunda” diyen Tekerekoğlu, ilk ihaleyi 350 konutluk site yapmak için bir firmanın aldığını söyledi.

Tekerekoğlu, “ fıstık cenneti” Gaziantep’in yerel enerji kaynakları içinde fıstık kabuğunun, 19.26 J/kg özgül ısı değeriyle önemli potansiyeli olduğuna dikkati çekti.

Fransız Burgeap firmasının ekolojik kent içindeki Mia isimli 55 hektarlık iş alanının merkezden ısıtma, soğutma ve sıcak su fizibilitesini yaptığını söyleyen Tekerekoğlu, şirketin en uygun yöntemin fıstık kabuğundan biokütle yöntemiyle enerji elde etmek olduğuna kanaat getirdiğini aktardı.

Tekerekoğlu, şirketin raporunu mayıs ayında büyükşehir belediyesine sunacağını ifade ederek, “Uygulaması bize bağlı. Kabukları toplatıp bu döngüyü tamamlayabilirsek, tesis kurup orada kullanacağız” dedi.

 

Kaynak : AA
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.