Bir Fidanla Ormanlara Işık Yakmak

Orman Haftası vesilesiyle bir çok temenni mesajını ard arda sıralamak mümkün ama her şeyin bir adımla başladığını unutmamak gerek.

Çevremizdeki betonlaşmanın arttığı, yağışların azaldığı küresel ısınmanın hissedilir derecede etkilerinin arttığı, bir elif miktarı oturulacak, nefes alınacak yeşil alanların azaldığı günümüzde ormanlarımızın değeri bir kez daha anlaşılmıştır.

Kökleri ve yaprakları aracılığı ile topraktaki su dengesinin oluşmasında aktif rol alan, toprağa düşen yağmur damlacıklarının toprak tarafından rahat emilimini zemin hazırlayan, böylelikle yüzeysel su akışlarının hızını keserek hem toprak erozyonunu engelleyen hem de yeraltı su kaynaklarını besleyen ormanların faydaları saymakla bitmez.

Bir ferdin kullanmış olduğu kağıt, mobilya ve sair orman ürünleri ile bir senede ortalama 7 ağacı kullandığı tespit edilmiş. Söndürülmeden atılan bir sigara veya piknik sonrası söndürülmeyen ateş hektarlarca canımızı yakıyor. Faydalarını saymakla tüketemeyeceğimiz ormanları yanlış kullanımlarla ve hatalarımızla tüketiyoruz.

Peki bizler bu faydaya nasıl ortak olabilir, karanlığı dağıtmak için nasıl ışık yakabiliriz?

•    Tohumların fidana dönüşmesi sağlamak için tohumları toprakla buluşturabiliriz.

•  Ağaç dikebiliriz. Eğer dikmek konusunda mazeretlerimiz varsa ağaç dikim kampanyalarına destek olabiliriz.

•     Dikilen ağaçlarımızı, ormanlarımızı koruyabiliriz.

•     Bilinçli tüketici olarak tasarruf sağlayabiliriz.

•     Çevre gönüllüsü STK’lara üye olarak destek verebiliriz.

Bu vesile ile ülkemizin her bir karışında faaliyet gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın değerli  çalışanlarının ve Ülkemizin ormanlarına gönül vermiş STK’larımızın ormancılık haftalarını kutlarız.